دلالة ليت ولعل وعسى في القرآن الكريم
Kur'an-ı Kerim'de LEYTE, LEALLE ve LEYSE edatlarının hususiyetleri
  1. Tez No: 900674
  2. Yazar: HİND EGEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: ليتِ، لعلَّ، عَسَى, temenni, terecci, belagat, nahiv, tefsir, Kur'an-ı Kerim, Kur'anın İ'câzı, Wish, ليت لعل، عسى،, hope, eloquence, grammar, semantics, interpretation, Qur'an
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada, Kur'an-ı Kerim'de ليتَ , لعلَّ ve عَسَى edatlarının gelişinde tezahür eden hususiyetler ele alınmıştır. Bu edatların hangi bağlamda varit olduğu; gramer, belagat ve tefsir açısında dikkat çeken yönlerinin neler olduğu üzerinde durulmuştur. Bu her üç edatta temenni (dilek), terecci (umut) ve ihtimal-olabilirlik anlamları öne çıkmaktadır. Meselenin bu yönlerinde güç anlaşılan bir durum söz konusu değildir. Şu kadar var ki bu üç edat Kur'ân'da mütekellim Allah Teala olunca da varit olmaktadır. İşte bu tezde müşkil gibi görünen bu konuyu halletmeye çalıştık. Allah Teala,“bir şeyin olmasını dilediği zaman ona ol der, o da hemen oluverir.”gerçeği ile bu edatlardaki temenni, terecci ve ihtimal-olabilirlik anlamları nasıl bağdaştırılacaktır? İşte tezimizde bu konulardan bahsetmeyi bu müşkili çözmeyi hedefledik. Bunun yanında bu üç edatın genel anlamları ve aralarındaki nüanslar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede asıl anlamlarından sıyrılıp dilemek ve ummak anlamlarını ifade eden başka edatlardan da bahsedilmiştir. Belagat ehli -ليت-'nin ifade ettiği dilek ve temenniden başka anlam ifade ettiğinden bahsetmezler. Bu da ليت' nin dilek anlamının esas olduğunu göstermektedir. Bu edat Kur'an'da on dört ayette varit olmaktadır. عَسَى Kur'an'da otuz ayette varit olurken, لعل yüz yirmi altı ayette varit olmaktadır. Bu meselenin Kur'an'ın İ'câzı ile ilgisinin olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to explore the usage of ليت and لعل in the Qur'an, investigating the contexts and purposes in which Allah employs them, particularly in the realms of grammar, semantics, eloquence, and interpretation concerning matters of wishful thinking and hopeful anticipation. The general meanings of these two particles, as well as the distinctions between wishful and hopeful expressions, are elucidated. Additionally, other particles that convey the meanings of wishing and hoping, albeit diverging from their primary meanings, are discussed. Fundamentally, it is argued that ليت (layta), primarily serving as a tool for expressing desire, does not deviate from this function. Scholars of eloquence have not found any meaning attributed to ليت (layta) other than the sense of“wishing,”indicating its rootedness in the language of desire. It is established that ليت (layta) is originally designated to convey the sense of“I wish,”supported by scholarly consensus. This study primarily focuses on this core particle, as it appears in fourteen verses of the Qur'an. Regarding لعل (la'all), it occurs approximately one hundred and twenty-three times in the Qur'an. Through the analysis of these two particles, the essence of expressing wishes and hopes is elucidated, which will be examined in detail subsequently.