دلالة السياق في تفسير النسفي سورة البقرة أنموذجا
Nesefî tefsiri'nde siyâk delâleti Bakara Sûresi örneği
- Tez No: 904769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AVNULLAH ENES ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tafsir, Context, Siyak, Imam Nasafi, Madariku't Tanzil and Hakaiku't Ta'vil
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada da Kur'an-ı Kerim 'in anlaşılmasında çok büyük bir mevkie ve yüksek değere sahip olan, Siyak ele alanacaktır. Siyakın kavramsal çerçevesi çizilecektir. Vesiyakı uluşturan unsurlar tespit edilip bunlar incelenecektir. Tabi bunları yaparken de tüm islam aleminde özellikle rürk islam aleminde muazzam bir rabıta gören İmam Ebü'l-Berekât an Nesefînin Medâriku't Tenzil ve Hakaiku't Te'vil İsimli Tefsirinde bu siyakın yeri tespit edilmeye çalışılacaktır. Bunu yaparken siyakın önemini ortaya koyan bazı örnek ayetlerden hareket edilecektir. Öncelikle ayetler verilip ayetlerin farklı anlaşılmasına zemin hazırlayan bazı siyak takdirleri farklı yorumlar gösterecektir. Bazı ayetlerin farklı yorumlara açık olabileceği ancak siyakın bu farklı yorumlar içeresinden bir tanesini öne çıkardığı bu anlamda da ayetin gerçek manasını tespitte çok büyük önemi olduğu ortaya koyulmaya çalışılacaktır. Bu tebliğde imam nesefinin kısaca ilmi şahsi tenden ve tefsirinden bahsedilip daha sonra siyakın kavramsal çerçevesi ve unsurları zikredilecek ve örnek ayetler üzerinde siyakın ayetlerin anlaşılmasındaki rolü gösterilecektir. Konuyla ilgili bazı yapılan çalışmalarda temas delecek bunlarda bize kaynaklık edecektir . Anahtar kelimeler : Tefsir ,Siyak , Bağlam ,İmam Nesefî, Medâriku't Tenzil ve Hakaiku't Te'vil.
Özet (Çeviri)
There are many elements for a correct understanding of the Quran. One of the most important elements among these elements is context. Context has a key role in understanding the intent of the utterance. Evaluating the before and after of the sentence whose meaning is desired to be determined together ensures that the sentence is understood correctly within the integrity of the subject. This is called in-text context. There is also an extra-textual context, which includes the time, place, conditions, geography, history, culture and addressees of the relevant word. It is not possible for an understanding effort that does not take into account these to yield results. Because there is always a context that creates the word, and without determining this, the purpose of the word that comes into being cannot be known. Many oral and written interpretation activities have been carried out from the time the Quran was revealed until today. In terms of the geography we live in, very useful commentaries were also written in the regions under the rule of the Ottoman Empire. Among these, Imam Nasafî's work named Madariku'tTanzil and Hakaiku't-Tavil is of great importance in terms of prevalence and acceptance. In this study, the role of context in understanding the verses will be examined within the framework of Imam Nasafi's aforementioned commentary. First, brief information will be given about Imam Nasafi's scientific personality and works. Then, the conceptual framework, elements and importance of context will be discussed. Then, based on Nasafi's commentary, the effect and contribution of siyak to understanding the Quran will be revealed through some sample verses. Thus, it will be tried to show how much Nasafi includes context in the context of understanding the Quran.