Kosova Arnavut toplumundaki nikâh uygulamalarının islam aile hukuku açısından tahlili
Analysis of marriage practices in the Kosovo Albanian community from the perspective of islamic law
- Tez No: 900945
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Din, İslam Hukuku, Kosova, Nikâh, Düğün, Religion, Islamic Law, Kosovo, Marriage, Wedding
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kosova Arnavut Toplumundaki Nikâh Uygulamalarını İslam hukuku Açısından Tahlili" konulu tez çalışmamızda Kosova'daki nikâh uygulamaları İslam hukuku ile kıyaslanarak araştırma yapılıp ele alınmıştır. Kosova toplumunun büyük ekseriyetinin Müslüman olması hasebiyle din kaynaklı tesirler hayatın her alanını etkilediği gibi evlilik ve düğün uygulamalarında da topluma yön vermiştir. Dolayısıyla bu çalışmamızda geçmişten günümüze Kosova Arnavut toplumundaki nikâh uygulamaları İslam hukuku açısından kıyaslama yapılarak nikâh öncesi, nikâh, düğün ve evlilikle ilgili birçok uygulamalar ele alınıp bunlarda yerel örfün ve İslam dinînin etkisi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Günümüzdeki nikâh uygulamaları birçok etkenden dolayı modern çağa ayak uydurmak zorunda kalınmasına rağmen dinî hassasiyetler de korunmaya devam etmektedir. Hâlen düğünden önce veya düğün sonunda ya dinî nikâh kıyılmakta veya en azından cami imamı davet edilerek nikâh duası yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This text presents the general framework of a thesis study examining marriage practices in the Albanian community of Kosovo from the perspective of Islamic law. Given that the majority of the population in Kosovo is Muslim, religious influences affect every aspect of life, including marriage and wedding practices. Therefore, this study compares marriage practices in the Albanian community of Kosovo from the past to the present with Islamic law, addressing various aspects such as pre-marriage, marriage, weddings, and married life. The study aims to reveal the influence of local customs and Islamic religious teachings on these practices. In contemporary times, despite the need to adapt to modern influences, religious sensitivities continue to be preserved in marriage practices. Even today, either a religious marriage contract is performed before or after the wedding, or at the very least, an imam is invited to lead a marriage prayer.