Access to university education for children working in seasonal agricultural work: The case of Şanliurfa
Mevsı̇mlı̇k tarım ı̇şlerı̇nde çalışan çocukların ünı̇versı̇te eğı̇tı̇mı̇ne erı̇şı̇mı̇ Şanlıurfa örneğı̇
  1. Tez No: 900957
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZBEK KANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE AYŞE HOŞGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mevsimlik gezici tarım işçileri, tarım, çocuk işçiliği, yoksulluk, eğitim, üniversity education, Seasonal migrant agricultural workers, agriculture, child labour, poverty, education, university education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Vasıfsız olan, herhangi bir alanda istihdam olanağı bulamayan, çalışacak toprağı olmayan ya da çok az toprağı olup geçimini sağlayamayan aileler, mevsimlik gezici tarım işçisi (MGTİ) olarak çalışmakta ve Türkiye'de tarımsal üretim yapan farklı bölgelere göç etmektedirler. Aile üyelerinin neredeyse tamamı Mart-Nisan aylarında başlayan ve bazı durumlarda Kasım ayına kadar devam eden mevsimlik tarım işçiliğine katılmaktadır. Bu durum, aile üyesi olan zorunlu eğitim çağındaki çocukların okullarından uzak kalmasına ve eğitime erişimde sorun yaşamalarına neden olmaktadır.“Eğitim hakkı herkes için geçerlidir”ilkesi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası tarafından güvence altına alınmış olsa da, mevsimlik gezici tarım işçisi ailelerin çocukları da dahil olmak üzere temel eğitim çağındaki çocukların bir kısmı, özellikle ailelerinin yoksulluğu nedeniyle bu haktan yararlanamamaktadır. Çoğu zaman eğitim hakkından yararlanamayan ya da ailesiyle birlikte seyahat etmek zorunda kaldığı için eğitimi kesintiye uğrayan bu çocuklar, eğitim yoluyla sınıf atlama şansını kaybederek yoksulluk zincirini kıramamaktadır. Öte yandan çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması kapsamında yapılan çalışmalardan, ailelerinin yaşadığı tüm zor koşullara ve yoksulluğa rağmen eğitimlerine devam ederek üniversiteye gidebilmiş ve iş sahibi olabilmiş gençler olduğu da bilinmektedir. Bu doktora tezi, işte bu gençlerin hayatlarına odaklanarak, nasıl oldu da başardılar, üniversiteye gitme ve iş sahibi olma şansını yakaladılar sorularına cevap bulmayı amaçlamıştır. Tez, üniversiteye gidebilen ve hatta meslek sahibi olabilen bu gençlerin çabalarına odaklanarak, hayatlarını mevsimlik tarım işçisi olarak sürdüren diğer gençlerden ayrıldıkları noktaları anlamayı amaçlıyor. Bu gençlerin hikayeleri üzerinden başarılarının ardındaki örüntülere dikkat çekiliyor, bu örüntüler kişisel, toplumsal ve yapısal boyutlara vurgu yapılarak ele alınıyor.
Özet (Çeviri)
Families who are non-skilled, cannot find employment opportunities in any field, do not have land to work or have too little land and cannot make a living, work as seasonal migrant agricultural workers (SMAWs) and migrate to different regions engaged in agricultural production in Türkiye. Almost all of the family members participate in seasonal agricultural work that starts in March-April and continues until November in some cases. This situation causes children of compulsory education age, who are members of the family, to stay away from their schools. Even though“the right to education applies to everyone”principle is guaranteed by the Universal Declaration of Human Rights and the Turkish Constitute, some of the children, including children of SMAWs, at the age of basic education cannot benefit from this right mainly due to the poverty of their families. Most of the time, children who could not benefit from their right to education or whose education was interrupted because they had to travel with their families, could not break the chain of poverty by losing their chance to gain social upward mobility through education. On the other hand, it is known from the studies carried out within the scope of elimination of child labour, there are youths who have continued their education despite all the difficult conditions and poverty of their families and have been able to go to university and have a job. So, this doctoral thesis, by focusing on the lives of these youths, aims to find answers to the questions of what happened, how these children succeeded, had a chance to go to university. The thesis aims to understand the points that distinguish these youths, who were able to go to university and even have a profession, from other youths who continue their lives as seasonal agricultural workers. While trying to understand the stories of these youths, the patterns behind this success are tried to be determined and examined. The main points identified are addressed by drawing attention to personal, social and structural dimensions.