Sosyal görünüş kaygısının yordayıcıları olarak psikolojik dayanıklılık ve benlik saygısının rolü
The role of psychological resilience and self-esteem as predictors of social appearance anxiety
- Tez No: 901074
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEL ERDOGDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Görünüş Kaygısı, Psikolojik Dayanıklılık, Benlik Saygısı, Social Appearance Anxiety, Psychological Resilience, Self-Esteem
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, bireylerde sosyal görünüş kaygısının yordayıcıları olarak psikolojik dayanıklılık ve benlik saygısının rolünün incelenmesidir. Araştırmanın analizinden nicel araştırma metodu olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılmış ve araştırmanın çalışma grubu 18 yaş ve üstündeki 339' u kadın 178'i erkek toplam 517 kişiden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması aşamasında, '' Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) '', '' Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (YPDÖ) '', ''Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği '' ve ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Bu araştırmada ölçeklerin kullanılmasıyla birlikte elde edilen verilere bağlı olarak yordayıcı tekniklerden çoklu doğrusal regresyon analizi, betimsel analiz için ortalama ve Pearson Korelasyon katsayısı; iki grubun karşılaştırılmasında t-testi, daha fazla grubun karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi (anova) tekniği kullanılmıştır. Bu araştırmada yetişkin bireylerin sosyal görünüş kaygısının yaş, medeni durum, gelir düzeyi, çalışma durumu, psikolojik destek alma durumu, estetik operasyon yaptırmak isteme durumu, fotoğraf çekerken filtre kullanma durumu, iltifat alma durumu, sosyal medyada görünüşüyle ilgilendiği biri olup olmama durumu değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır. Regresyon analizi sonucunda elde edilen bulgular bireylerin benlik saygısı ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin sosyal görünüş kaygısını yordadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the role of psychological resilience and self-esteem as predictors of social appearance anxiety in individuals. In the analysis of the research, the relational screening method, which is a quantitative research method, was used and the study group of the research consists of a total of 517 people, 339 of whom are women and 178 of whom are men, aged 18 and over. During the collection of research data,“Social Appearance Anxiety Scale (SSAS)”,“Psychological Resilience Scale for Adults (PSSA)”,“Rosenberg Self-Esteem Scale”and“Personal Information Form”were used. Depending on the data obtained by using the scales in this research, predictive techniques such as multiple linear regression analysis, mean and Pearson Correlation coefficient for descriptive analysis; T-test was used to compare two groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) technique was used to compare more groups. In this research, the social appearance anxiety of adult individuals is found to be significant according to the variables of age, marital status, income level, working status, receiving psychological support, wanting to have plastic surgery, using filters when taking photos, receiving compliments, and whether there is someone on social media whose appearance they are interested in. It was found that there was a difference in level. The findings obtained as a result of the regression analysis showed that individuals' self-esteem and psychological resilience levels predicted social appearance anxiety.