Investigating the utilization of critical thinking skills by adult EFL learners
Yetişkin İngilizce yabancı dil öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin kullanımının araştırılması
- Tez No: 901108
- Danışmanlar: PROF. DR. SAEED MEHRPOUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eleştirel düşünme becerileri, EFL öğrenicileri, critical thinking skills, EFL learners
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dil öğretmenleri, 21. yüzyıl iş piyasası için temel bir beceri olarak kabul edilen eleştirel düşünme eğitimini yüksek öğretim kurumlarında, özellikle üniversitelerde teşvik etmektedir. Bu çalışma, yetişkin İngilizceyi Yabancı Dil (EFL) öğrencilerinin kullandığı eleştirel düşünme becerilerini incelemektedir. Bu araştırmanın temel amacı, bu öğrencilerin akademik yaşamlarında eleştirel düşünme becerilerini ne ölçüde kullandıklarını ortaya çıkarmaktır. Çalışma, EFL öğrenicilerinin bu becerileri kullanma ve deneyimlerine dair içgörüler toplamak için Xuelian Li ve Jianda Liu'nun (2024) çalışmasından uyarlanan bir eleştirel düşünme yetenekleri anketini içeren nicel bir yaklaşım kullanmaktadır. Araştırma, rahat örnekleme yöntemiyle seçilen lisans ve yüksek lisans seviyesindeki 140 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Eleştirel düşünme becerileri, algı ve zekanın gelişimi nedeniyle İngilizceyi yabancı dil olarak öğretim ve öğrenimde kritik öneme sahiptir. Öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri konusundaki farkındalıklarını anlamak için, yetişkin EFL öğrenicilerine eleştirel düşünme becerilerini kullanımlarını araştıran bir anket sunulmuştur. Araştırma aracı, 2000 California Eleştirel Düşünme Becerileri Testi'nin (CCTST) uyarlamasıdır. Öğrencilerin yorumlama, analiz etme, değerlendirme ve akıl yürütme yeteneklerini ölçmek için tasarlanmış 30 maddeden oluşan çoktan seçmeli bir testtir. CCTST, bir Delphi raporundan türetilmiş ve 46 uzman arasındaki konsensüs puanlarına dayanmaktadır. Bulgular, mevcut pedagojik yöntemlerin önemine dair değerli içgörüler sunmakta ve EFL öğrenicileri arasında eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için potansiyel yaklaşımlar önermektedir. Çalışma, yetişkin EFL öğrenicilerinin yorumlama, çıkarım yapma, değerlendirme, öz düzenleme, açıklama ve analiz gibi eleştirel düşünme becerilerinde mükemmel olduklarını ve bunun, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenim ve akademik gelişimlerini önemli ölçüde iyileştirebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Language instructors are now promoting critical thinking instruction in higher education settings, particularly universities, as it is considered an essential skill for the 21st-century job market. This study instigates the critical thinking skills used by adult English as a Foreign Language (EFL) students. The primary goal of this research is to uncover the extent to which these learners utilize critical thinking skills in their academic life. The study uses a quantitative approach which includes using an adapted version of a critical thinking ability questionnaire CTA developed by Xuelian Li and Jianda Liu's (2024) study to gather insights from EFL learners about their usage and experiences using these skills. The study involved 140 students, with a focus on bachelor's and Master's levels, selected using convenient sampling. Critical thinking skills are crucial in teaching and learning English as a foreign language due to the development of perception and intelligence. To understand students' awareness of critical thinking skills, adult EFL learners were provided with a questionnaire to investigate their use of critical thinking skills. The research instrument is originally an adaptation of the 2000 California Critical Thinking Skills Test (CCTST). 30-item multiple-choice test designed to measure students' ability to interpret, analyze, evaluate, and reason. The CCTST was derived from a Delphi report and based on consensus scores among 46 experts. The findings provide valuable insights into the importance of current pedagogical methods and suggest potential approaches for enhancing critical thinking skills among EFL learners. The study reveals that adult EFL learners are excelling in critical thinking skills, including interpretation, inference, evaluation, self-regulation, explanation, and analysis, which could significantly improve their language and academic development in English as a foreign language.