Deney tasarımında karma etkiler modelinin üretim sektöründe uygulanması
Application of mixed effects model in experimental design in production sector
- Tez No: 901109
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Deney tasarımı, Üretim, Çok faktörlü deneyler, Karma etkiler modeli, Experimental design, Production, Multi-factorial experiments, Mixed effects model
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Fabrikaların üretim hattında, hammaddeler çeşitli işlemlerden geçirilerek yarı mamul ve son ürün haline getirilmekte ve üretim esnasında, kalite kontrol ve denetim süreçleri ile ürünlerin standartlara uygunluğu amaçlanmaktadır. Üretimin her aşamasında müşteri memnuniyeti, kalite ve yüksek verimlilik hedeflenmektedir. Yüksek verimlilik için üretim hattındaki faktörler ve bu faktörlerin düzeyleri göz gönünde bulundurularak, üretim için en uygun koşul sağlanmaktadır. Üretim sürecinde uygun koşullar elde edilerek üretim yapılması, fabrikanın verimliliği ve ürün kalitesi açısından kritik öneme sahiptir. Yüksek verimlilik ile ürün kalitesinin sağlanması, ortamın sıcaklık, nem ve hijyen koşullarının kontrol edilmesi, makinelerin düzenli bakımı, kalibrasyonlarının yapılması, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyması ile sağlanmaktadır. Böylece, üretim sırasında herhangi bir aksaklık yaşanmadan, yüksek kaliteli ve standartlara uygun ürünlerin elde edilmektedir. Bu çalışmada, bir fabrikadaki çikolata üretim hattında yer alan kalıp ısıtma ve kalıp soğutma kabinlerindeki sıcaklık ve nem oranlarının üretimdeki ıskarta oranına etkileri araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak, sensörlerden elde edilen kalıp ısıtma ve kalıp soğutma kabinlerindeki ortam sıcaklığı ve nem verileri kullanılmıştır. Karma etkiler modeli istatistiksel analiz olarak kullanılmıştır. Bu araştırmanın amacı, üretim hattındaki nem ve sıcaklığın ıskarta oranı üzerine etkilerini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
In the production line of the factories, raw materials are processed through various processes and turned into semi-finished and final products, and during production, quality control and inspection processes aim to ensure that the products comply with the standards. Customer satisfaction, quality and high efficiency are targeted at every stage of production. For high efficiency, the most suitable conditions for production are provided by taking into account the factors in the production line and the levels of these factors. Obtaining appropriate conditions during the production process is critical for the efficiency of the factory and product quality. Ensuring high efficiency with product quality is achieved by controlling the temperature, humidity and hygiene conditions of the environment, regular maintenance, calibration of the machines, and compliance of the employees with occupational health and safety rules. Thus, high quality and standardcompliant products are obtained without any disruptions during production. In this study, the effects of temperature and humidity rates in the mold heating and mold cooling cabins on the chocolate production line in a factory on the scrap rate in production were investigated. Ambient temperature and humidity data in mold heating and mold cooling cabins obtained from sensors were used as a data collection tool. Mixed Effects Models were used as statistical analysis. The purpose of this research is to determine the effects of humidity and temperature in the production line on the reject rate.