Shifting foundations: The Implications of the rule of law crises for ontological security within The Ruropean Union
Değişen temeller: Hukukun üstünlüğü krizlerinin Avrupa Birliği içindeki ontolojik güvenlik üzerine etkileri
- Tez No: 901146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ontolojik güvenlik, hukukun üstünlüğü krizi, Avrupa Birliği, Avrupa'nın geleceği, ontological security, rule of law crisis, European Union, the future of Europe
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Ontolojik güvenlik, bir aktörün rutinlerinde, alışkanlıklarında ve biyografik anlatılarında güvenlik ve süreklilik duygusunun yanı sıra, kendisi, sosyal çevresi ve dünyadaki yeri hakkındaki anlayışlarında bir bütünlük hissini ifade eder. Bu çalışma, Avrupa Birliği'nde gelişen hukukun üstünlüğü krizlerini değerlendirmek için ontolojik güvenlik kavramından nasıl faydalanabileceğini ele almaktadır. Avrupa Birliği'nde hukukun üstünlüğü ilkesi, tüm AB kurumlarının ve üye devletlerin hukuka tabi olmasını ve tüm bireylerin ve grupların keyfi eylemlerden korunmasını sağlayan temel bir ilkedir. Bu çalışma, hukukun üstünlüğü ihlallerinin ve AB'nin bu ilkeyi koruma konusundaki yetersizliğinin, AB'de ontolojik bir güvensizlik hissine yol açtığını, zira krizin Birlik'in üzerine inşa edildiği temel değerleri zayıflattığını savunmaktadır. AB'ye ait kamusal belgeler, vaka analizleri ve ikincil literatürün nitel bir analizi yoluyla, AB kurumlarının hukukun üstünlüğü ilkesini uygulama çabaları ve toplumun bu bozulmalara yönelik tepkileri, Birliğin ontolojik güvenliği üzerindeki etkiler ve bu durumun AB'nin geleceği açısından doğurabileceği sonuçlar incelenmektedir. Araştırma, AB'nin temel değerlerinden biri olan hukukun üstünlüğündeki ihlallerin, biyografik anlatının sürekliliğinin bozulması, radikal biçimde değişen ve kutuplaşan“Ben”ve“Öteki”dikotomisi ve bilinmeyen bir geleceğin yarattığı anksiyete gibi ontolojik güvenlik teorisinin alt başlıklarıyla en iyi şekilde açıklanabileceğini öne sürmektedir. Araştırma, hukukun üstünlüğü ilkesinden uzaklaşma durumunun, daha fazla parçalanmayı önlemek ve AB'nin daimî istikrarını ve birliğini sağlamak için dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ontological security refers to an actor's sense of security and continuity in their routines, habits, and biographical narratives, as well as cohesion in their understanding of themselves, their social environment, and their place in the world. This study examines how the concept of ontological security may be utilized to evaluate the growing rule of law crises in the European Union. The rule of law principle in the European Union is a fundamental principle ensuring that all the EU institutions and member states are governed by the law and that all individuals and groups are protected from arbitrary actions. This study argues that distortions in rule of law and the EU's inability to uphold it can lead to a sense of ontological insecurity in the EU as the crisis undermines the core values upon which the Union is built. Through a qualitative analysis of EU public documents, case studies, and secondary literature, this thesis analyzes how the rule of law principle, the actions of the EU institutions to enforce it, and societal perceptions towards distortions have impacted the ontological security of the Union and its implications for the future of the EU. The research suggests that the violation in the EU's core value of the rule of law can be best explained by the disruption of the continuity of the biographical narrative, the radically shifting and polarized dichotomy of Self and Other, and the anxiety of the unknowability of the future that has damaged the EU's“protective cocoon”, all of which are subfields of ontological security theory. The research concludes that the rule of law crises need to be managed carefully in order to avoid further fragmentation and to ensure the continued stability and integrity of the EU.