Türkiye'nin kriz makro ekonomik etmenlerinin lojistik regresyon ile analizi
Analysis of macroecomomic indicators of crise of Türkiye using logistic regression
- Tez No: 901324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU MESTAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik kriz, Makroekonomik Etmenler, Lojistik Regresyon, Gayrisafi Milli Hasıla, Economic Crisis, Macroeconomic Factors, Logistic Regression, Gross National Product
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Yıllardır ekonomistler, ülkelerin ekonomik durumu ve gelişimi hakkında bilgi veren bir dizi göstergeyi kullanarak bir ülkenin ekonomik durumu hakkında sonuçlar çıkarmaya çalışmışlardır. Bu amaçla farklı yaklaşımlar benimsemişlerdir. Makroekonomik etmenlerin zaman içinde değişmesinin birçok nedeni olmakla birlikte en etkili faktör sosyo-politik faktörlerdir. Türkiye 1970'lerin ortalarından bu yana birçok sosyo-politik ve sosyo- ekonomik olay yaşamıştır. Bu çalışma, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizlerin makroekonomik etmenlerini lojistik regresyon ile analiz etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Böylece, varsa bir örüntü/trend tespit edilebilecek ve ekonomik göstergelerin gelecekte olası değişikliklere nasıl tepki verebileceğine dair bir öngörüde bulunulabilecektir. Makroekonomik etmenlerdeki değişimler, olası bir ekonomik krizin sinyallerini tespit etmek açısından da önemlidir. Ekonomik krizlerin önemli bir alt başlığı da kriz sinyallerinin başarılı bir şekilde tespit edilmesidir. Çalışmanın temel amacı, makroekonomik faktörlerden yararlanarak kriz sinyallerini lojistik regresyon modeli ile tahmin etmektir. Çalışma sonucunda kriz uyarı göstergeleri olarak sıklıkla kullanılan toplam Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH), işsizlik oranı, kişi başına düşen GSMH ve yıllık enflasyon oranı değişkenler olarak tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
For years, economists have tried to draw conclusions about the economic situation of a country using a set of indicators that provide information about the economic situation and development of countries. For this purpose, they have adopted different approaches. Although there are many reasons why macroeconomic factors change over time, the most effective factor is socio-political factors. Türkiye has experienced many socio-political and socio-economic events since the mid-1970s. This study was carried out to analyze the macroeconomic factors of the economic crises in Turkey using logistic regression. Thus, a pattern/trend, if any, can be detected and a prediction can be made about how economic indicators may react to possible changes in the future. Changes in macroeconomic factors are also important in detecting signals of a possible economic crisis. An important subheading of economic crises is the successful detection of crisis signals. The main purpose of the study is to predict crisis signals with a logistic regression model by using macroeconomic factors. As a result of the study, total Gross National Product (GNP), unemployment rate, GNP per capita and annual inflation rate, which are frequently used as crisis warning indicators, were estimated as variables.