Farklı azot dozlarının limon nanesi (Mentha citrata Ehrh) verim ve verim komponentleri üzerine etkisi
The effect of different nitrogen doses on yield and yield components of bergamot mint (Mentha citrata Ehrh)
- Tez No: 901386
- Danışmanlar: PROF. DR. DURAN KATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Limon nanesi (Mentha citrata), verim, uçucu yağ, azot dozları, Lemon mint (Mentha citrata), yield, essential oil, nitrogen doses
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
2023 yılında Eskişehir'deki ekolojik koşullarda Mentha citrata çeşidi kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, 4 farklı azot (N) dozu (0,5,10,15 kg/da) üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneme Eskişehir Orman Fidanlığı'ndaki tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Bu çalışmada, bitki boyu, yan dal sayısı, bitki başına yaş herba verimi, bitki başına kuru herba verimi, bitki başına kuru yaprak verimi, dekara taze herba verimi, dekara kuru herba verimi, dekara kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranları üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sırasıyla 35.14-42.63 cm, 12.9-17.4 adet bitki-1, 37.97-73.03 g bitki-1, 16.05-27.58 g bitki-1, 11.17-17.18 g bitki-1, 626.00-1193.83 kg/da, 200.97-498.27 kg/da,91.76-205.12 kg/da ve % 1.73-2.20 L da-1 arasında değişiklik göstermektedir. Bu araştırma sonuçlarına göre bitki boyunda, yan dal sayısında, bitki başına kuru herba veriminde, bitki başına kuru herba veriminde, bitki başına kuru yaprak veriminde, dekara taze herba verimi, dekara kuru herba verimi ve dekara kuru yaprak verimi çok önemli farklılıklar bulunmuştur. Yapılan çalışma sonucunda 15 kg doz N uygulamasından en yüksek sonuç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 2023, a study was conducted under ecological conditions in Eskişehir using the variety to investigate the effects of 4 different N doses (0,5,10,15 kg/da) . The experiment was set up with 3 replications according to a randomized complete block design at the Eskişehir Forest Nursery. This study examined the effects on parameters such as plant height, number of lateral branches, fresh herbage yield per plant, dry herbage yield per plant, dry leaf yield per plant, fresh herbage yield per hectare, dry herbage yield per hectare, dry leaf yield per hectare, and volatile oil content. The values obtained as a result of the study vary between 35.14-42.63 cm, 12.9-17.4 plant-1, 37.97-73.03 g plant-1, 16.05-27.58 g plant-1, 11.17-17.18 g plant-1, 626.00-1193.83 kg/da, 200.97-498.27 kg/da, 91.76-205.12 kg/da and 1.73-2.20 l da-1, respectively. According to the results of this research, very important differences were found in plant height, number of side branches, dry herba yield per plant, dry herb yield per plant, dry leaf yield per plant, fresh herba yield per decare, dry herba yield per decare and dry leaf yield per decare.As a result of the study, the highest was obtained from the application of 15 kg dose N.