Fen bilimleri öğretmenlerinin küresel iklim değişikliğine ilişkin görüşleri
Science teachers' views on global climate change
  1. Tez No: 901449
  2. Yazar: YUSUF KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR BÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri öğretmenleri, fen öğretimi, fenomenoloji, küresel iklim değişikliği, Science teachers, science education, phenomenology, global climate change
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Küresel iklim değişikliği, insanlığın daha önce karşılaşmadığı riskleri barındıran, çözümünün yine insanlara bağlı olduğu toplumsal bir sorundur. Doğal çevreye yönelik ilgi ve duyarlılık ulusal ve uluslararası düzeyde artmakta ve çevre bilincinin kazandırılmasında bilgi edinmenin en önemli çözüm yolunun eğitim olduğu görüşü yaygınlaşmaktadır. Çünkü toplumları etkileyen küresel çevre sorunlarının çözümü için insanların istenilen düzeye getirilmesinde eğitim hayati bir rol oynayabilir. Buna bağlı olarak, bu çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin küresel iklim değişikliğine ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Nitel araştırma yönteminden olgubilim (fenomenoloji) deseni ile gerçekleştirilen çalışma, Kayseri ilinde Fen Bilimleri öğretmeni olarak görev yapan yirmi katılımcı ile yürütülmüştür. Katılımcılardan sekizi kadın, on ikisi erkek öğretmenlerdir. Bu araştırmanın verileri araştırmacı ve danışmanı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre küresel iklim değişikliğinin, insanların ve diğer canlıların hayatını tehdit eden, sağlık sorunlarına ve çevre sorunlarına neden olan bir tehdit olarak tanımlandığı tespit edilmiştir. Küresel iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çocuklara daha erken yaşlarda eğitim verilmesi gerektiği, halkın tüm kesimlerinin bahsi geçen soruna yönelik bilinçlendirilmesinin önemli olduğu ve bütün bunların da eğitim ile gerçekleşebileceği sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmanın önemli sonuçlarından biri de küresel iklim değişikliğinin Fen Bilimleri öğretim programında kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiği, bu kapsamda öğrencilere yaparak yaşayarak öğrenme fırsatları sunacak etkinliklere yer verilmesi gerektiğidir. Çalışmadan elde edilen veriler alanyazında yer alan çalışmaların sonuçları ile benzerlik ve farklılıkları noktasında karşılaştırılıp öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Global climate change is a societal problem that contains risks humanity has never faced before, and its solution depends on human actions. Interest and sensitivity towards the natural environment are increasing at both national and international levels, and the view that education is the most important solution for raising environmental awareness is becoming widespread. Education can play a vital role in bringing people to the desired level for solving global environmental problems that affect societies. Accordingly, the aim of this study is to determine the views of science teachers on global climate change. The study, conducted using the phenomenology design of qualitative research methods, was carried out with twenty participants who work as Science teachers in Kayseri province. Eight of the participants are female, and twelve are male teachers. The data for this research were collected using a semi-structured interview form created by the researcher and the advisor. The data obtained from the study were analyzed using content analysis. According to the findings obtained from the study, global climate change is defined as a global threat that threatens the lives of humans and other living beings, causes health problems, and leads to environmental issues. It was concluded that education should be provided to children at an earlier age as part of the fight against global climate change, that it is important to raise awareness among all segments of the public about this issue, and that all these can be achieved through education. One of the significant results of the study is that global climate change should be comprehensively addressed in the Science curriculum, and activities that provide students with opportunities to learn by doing and experiencing should be included. The data obtained from the study were compared with the results of studies in the literature, and recommendations were presented in terms of similarities and differences.