Eğitim programları ve öğretim alanında yapılan doktora tezlerinin incelenmesi
Investigating the doctoral theses made in the field of curriculum and instruction
- Tez No: 901450
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLNUR CANDAN HAMURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: doktora tezleri, eğitim metodolojisi, eğitim programları, sistematik derleme çalışması, doctoral theses, education methodology, education programs, systematic review study
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, Eğitim Programları ve Öğretim alanında yapılan doktora tezlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi amaçlanmaktadır. Doktora tezlerinin incelendiği bu çalışma bir sistematik derleme çalışmasıdır. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖKTEZ) veri tabanından elde edilen 2018-2023 yılları arasındaki 347 doktora tezi detaylı bir şekilde incelenmiş, içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada doktora tezlerinin üniversitelere ve yıllara göre dağılımı, örneklem grupları ve büyüklüğü, araştırma yöntem ve desenleri, veri toplama araçları, veri analiz teknikleri ve konu alanları incelenmiştir. Araştırma sonucunda en fazla tez üreten üniversitenin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olduğu saptanmıştır. Tezlerin yıllara göre sayılarında değişiklikler olduğu gibi en fazla tez üretimin 2023 yılında olduğu belirlenmiştir. Tezlerde en çok çalışılan örneklem grupları öğretmenler iken bunu takip eden ise farklı öğrenim seviyelerindeki öğrencilerdir. Örneklem büyüklüğü olarak küçülmeye gidildiği ve en fazla tercih edilen örneklem büyüklüğünün (1-50) olduğu bulunmuştur. Araştırma yöntemlerinde en çok kullanılan yöntem karma yöntem iken, en çok kullanılan desen ise açımlayıcı/sıralı desendir. Veri toplama aracı olarak tezlerde çoklu veri toplama araçlarına yönelme olduğu görülmüştür. Veri analiz tekniklerinde ise ilk üçte içerik analizi, betimsel analiz ve betimsel istatistiklerin (frekans, yüzde, X, ss.) yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır. EPÖ alanında yapılan doktora tezlerinin en fazla öğretme öğrenme yaklaşımları konusunu çalıştığı görülmüştür. İncelenen tezlerde, eğitim programlarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi üzerinde de yoğunlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the doctoral dissertations in the field of Curriculum and Instruction in detail. This study, in which doctoral dissertations are examined, is a systematic review study. The 347 doctoral dissertations between 2018-2023 obtained from the database of the Council of Higher Education (YÖKTEZ) were examined in detail and evaluated by content analysis method. In this study, the distribution of doctoral dissertations by universities and years, sample groups and size, research methods and designs, data collection tools, data analysis techniques and subject areas were examined. As a result of the research, it was determined that Eskişehir Osmangazi University produced the most theses. While there were changes in the number of theses according to years, it was determined that the highest number of theses was produced in 2023. The most studied sample groups in the theses were teachers, followed by students at different education levels. It was found that the sample size was reduced and the most preferred sample size was (1-50). While the most commonly used research method is mixed method, the most commonly used design is exploratory/sequential design. In terms of data collection tools, it was observed that theses tend to use multiple data collection tools. In terms of data analysis techniques, it was concluded that content analysis, descriptive analysis and descriptive statistics (frequency, percentage, X, ss.) were in the top three. It was seen that the doctoral dissertations in the field of CI mostly studied teaching and learning approaches. The dissertations also focused on the evaluation and development of educational programs.