Sağlikli ve obez çocuklarda paraoksonaz aktivitesi, D vitamini, oksidatif stres ve bazi biyokimyasal parametreler arasindaki ilişkinin araştirilmasi
The investigation of the relationship between paraoxonase activity, vitamin D, oxidative stress and some biochemical parameters in healthy and obese children
  1. Tez No: 901458
  2. Yazar: AMAL HABASH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACİ AHMET DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, oksidan/antioksidan denge, oksidatif stres, paraoksonaz aktivitesi, eşleşme bozucu protein 1, D vitami, Obesity, oxidant/antioxidant balance, oxidative stress, paraoxonase activity, uncoupling protein 1, vitamin D
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Vücutta anormal yağ birikimi olarak tanımlanan obezite, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve farklı metabolik bozuklukların ilerlemesi ile ilişkilendirilen bir hastalıktır. Bu çalışmada, çocukluk çağı obezitesinde PON1 aktivitesi, vitamin D, UCP1, oksidatif stres ve bazı biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya, yaşları 7-15 yaş aralığında değişen erkek ve kız çocuk olmak üzere 40 sağlıklı ve 40 obez toplam 80 gönüllü çocuk katıldı. Çocukların ağırlık ve boy ölçümleri yapılarak beden kitle indeksi [ağırlık (kg)/boy (m2)] ve persentil değerleri hesaplandı. Çocuklardan alınan kan örneklerine rutin işlemler yapılarak serumlar elde edildi. Bu serum örneklerinde TAS, TOS, OSİ, PON1 aktivitesi, vitamin D, UCP1, TK, TG, HDL ve LDL düzeyleri ölçüldü. Sonuç olarak, yapılan bu çalışmada çocukluk çağı obezitesinde PON1 aktivitesi, vitamin D, UCP1, oksidatif stres ve bazı biyokimyasal parametreler arasında önemli ilişkilerin olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Obesity, defined as abnormal fat accumulation in the body, is a disease that negatively affects the quality of life and is associated with the progression of different metabolic disorders. This study aimed to investigate the relationship between PON1 activity, vitamin D, UCP1, oxidative stress and some biochemical parameters in childhood obesity. A total of 80 volunteer children, 40 healthy and 40 obese, boys and girls aged between 7 and 15, participated in the study. The weight and height of the children were measured and body mass index [weight (kg)/height (m2)] and percentile values ​​were calculated. Then, routine procedures were performed on the blood samples taken from the children and serum samples were obtained. TAS, TOS, OSI, PON1 activity, vitamin D, UCP1, TK, TG, HDL, and LDL levels were measured in these serum samples. As a result, this study determined that there are important relationships between PON1 activity, vitamin D, UCP1, oxidative stress and some biochemical parameters in childhood obesity.