The transformation of academic labor in Türkiye: Experiences from foundation universities
Türkiye'de akademik emeğin dönüşümü: Vakıf üniversitelerindeki deneyimler
- Tez No: 901527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Akademik Emek, Neoliberalizm, Yükseköğretim, Vakıf Üniversiteleri, Denetim ve Performans Ölçütleri, Esneklik, Belirsizleştirme, Academic Labor, Neoliberalism, Higher Education, Foundation Universities, Audit and Performance Metrics, Flexibility, Precarization
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tez, İstanbul, Türkiye'deki akademisyenlerin emek deneyimlerini, 13 vakıf üniversitesinden 24 akademisyenle yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla incelemektedir. Çalışma, yükseköğretimin neoliberal sömürgeleştirilmesi, dijitalleşme ve yeni akademik emek süreçlerinin etkilerine odaklanarak, emek kontrolü, ücret eşitsizlikleri ve sömürü konularını öne çıkarmaktadır. Akademisyenlerin kendilerini nasıl gördükleri, güvencesizlikle nasıl başa çıktıkları ve ataerkil, piyasa odaklı bir iş gücü piyasasında deneyimlerini nasıl yaşadıkları araştırılmaktadır. Çalışma, kurumsal yönelim ve daha geniş politik ve ekonomik bağlamların neden olduğu önemli farklılıkları ortaya koymaktadır. Analiz, denetim teknolojileri, yayın baskıları ve performans göstergelerinin güvencesizliği nasıl artırdığını ve akademik özerkliği zayıflatarak eğitimi metalaştırdığını vurgulamaktadır. Ayrıca, öğretim ve araştırma üniversiteleri arasındaki farklar da tartışılmaktadır. Bulgular, tüm kurumlarda performans ölçütleri, yayın ve proje baskısı ile eğitimin metalaştırılması gibi ortak unsurların akademisyenler tarafından kabul edildiğini göstermektedir. Bununla birlikte, akademisyenler, daha az kontrol ve baskı uygulayan, zamansal esneklik ve özgürlük sunan, dayanışma ve iletişimi teşvik eden kurumlarda koşullarından daha memnun olma eğilimindedir. Bu durum, iki tür vakıf üniversitesindeki emek süreçlerinin farklılaşmasına yol açmaktadır. Araştırma üniversitelerindeki akademisyenler genellikle daha memnunken, öğretim üniversitelerindekiler güvencesiz istihdam nedeniyle yüksek düzeyde kaygı, stres ve korku yaşamaktadır. Benzer şekilde, araştırma görevlileri de dönüştürülmüş emek sürecini en sert şekilde deneyimlemektedir; daha belirsiz ve güvencesiz koşullarda çalışmakta ve statü hiyerarşisinin en altındadırlar.
Özet (Çeviri)
This thesis examines academics' labor experiences in Istanbul, Türkiye, using semi-structured interviews with 24 academics from 13 foundation universities. It focuses on the impacts of neoliberal colonization of higher education, digitalization, and new academic labor, highlighting labor control, wage inequalities, and exploitation issues. The study explores how academics see themselves, cope with precarity, and experience in a patriarchal, market-driven labor market. It finds significant disparities caused by institutional orientation and broader political and economic contexts. The analysis emphasizes how audit technologies, publication pressures, and performance indicators foster insecurity and erode academic autonomy, commodifying education. It also discusses the differences between teaching and research universities. Findings reveal that academics accept common elements such as performance metrics, publication and project pressure, and the commodification of education across all institutions. However, academics tend to be more satisfied with their conditions in institutions that offer less control and pressure, provide temporal flexibility and freedom, and foster solidarity and communication. This leads to varying responses from academics, as the labor processes in these two types of foundation universities differ. Academics at research universities are generally more satisfied, while those at teaching universities are experiencing high levels of anxiety, stress, and fear due to precarious employment. Similarly, research assistants experience the transformed labor process the most harshly; they work in more uncertain and insecure conditions and are at the bottom of the status hierarchy.