Ataerkilin sesinden kadın ile çalışmak; ödüller ve riskler
Working with women in the voice of patriarchy; rewards and risks
- Tez No: 901529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ataerkil, Kadın, İş Yaşamı, Ödül ve Risk
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET ATAERKİLİN SESİNDEN KADIN İLE ÇALIŞMAK: ÖDÜLLER VE RİSKLER Beste Buse AYANGİL İstanbul Rumeli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Çiğdem ÖNER 30/01/2024, 164 Toplumsal cinsiyet kadın ve erkeğin biyolojik özelliklerinden kaynaklanan farklıklarının ötesinde toplumun kadını ve erkeği nasıl algıladığı, nasıl gördüğü, kadına ve erkeğe biçtiği roller ve bu rollere uygun kişinin yaşamı boyunca nasıl davranması gerektiğine ilişkin beklentileri ifade etmektedir. Toplumun kadından beklentisi genel olarak ev içi rollerine uygun davranışlar olan çocuk bakımını üstlenme ve annelik olurken; erkekten beklentisi ise ev dışında çalışma, evi geçindirme, aile reisi olma gibi roller olmaktadır. Günümüzde kadın çalışma hayatında aktif rol alsa da iş hayatındaki rolleri de ev yaşamındaki rolleri ile özdeşleşmektedir. Ataerkilin sesinden kadın ile çalışmanın ödülleri ve risklerinin neler olduğunun ortaya konması amaçlananan bu çalışma nitel araştırma deseninde tasarlanmıştır. Derinlemesine mülakat yönteminin uygulandığı çalışmada, katılımcıların olaylara, konulara veya durumlara yönelik tutumlarını, görüşlerini ve duygularını belirlemek amacıyla görüşmeler yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu tekstil işletmesi sahibi olan genç ve orta yetişkinlik sürecinde olan 15 erkek işveren oluşturmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme formuna verilen cevaplar ile elde edilen veriler, betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Ataerkilin sesinden kadın ile çalışmanın tematik örgüsünde ödüller ve risklerin öne çıkan etmenlerinin cinsiyetçi yaklaşım, çocuk sahibi olma, psikolojik şiddet, ekonomik istismar ve cinsel istismar temaları olduğunu gözler önüne sermiştir. Sonuç olarak, ataerkilin sesinden kadın ile çalışmak, ödüller ve riskler açısından kadınların karar verme mekanizmalarında daha fazla temsil edilmesi, çeşitliliği ve kapsayıcılığının sağlanması için önemlidir. Kadının iş hayatında var olması, günümüzde aktif olarak kadınların neredeyse her alanda hizmet vermesi, ''kendini ataerkil tanımlayan'' erkek bireyler tarafından yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WORKING WITH WOMEN IN THE VOICE OF PATRIARCHY; REWARDS AND RISKS Beste Buse AYANGİL İstanbul Rumeli University Graduate Education Institute Master of Science Thesis in Psychology Advisor: Assoc. Prof. Dr. Çiğdem ÖNER 30/01/2024, 164 Beyond the different biological formations of men and women, gender refers everywhere to how society perceives and views men, the roles it assigns to men and women, and how a person behaves in accordance with these roles throughout his or her life. Society generally expects women to undertake childcare, which is behavior in line with domestic roles. and mothering; Men, on the other hand, work outside the home and earn a living, that is, they work as the head of the family. Today, although women take an active role in work change, their job roles are also identified with their roles at home. This study, which aims to reveal the rewards and risks associated with women through the voice of patriarchy, was designed in a qualitative research design. Interviews were conducted face to face in order to break down the in-depth transition process, to segment and separate attitudes towards events, generally or situations. The study version of the research consisted of 15 young and middle adult male employers who own textile businesses. The data obtained from the answers given to the interview formula, which was interviewed in half, were subjected to descriptive and content analysis. The themes of rewards and risks, sexist approach, having children, psychological violence, economic abuse and sexual abuse are revealed in the thematic weave produced with women from the voice of patriarchy. As a result, working with women from the voice of patriarchy; In terms of rewards and risks, greater representation of women in decision-making is important to maintain diversity and inclusion. The existence of women's job change and the fact that women actively serve in almost every field today have been interpreted by“self-patriarchal”male individuals. Key: Patriarchy, Women, Business Life, Reward and Risk