Aşağı tırmanan Afganlar: İstanbul örneğinde düzensiz ulusaşırı göç, ayrımcılık ve sosyal hizmet
Downsliding Afghans: Irregular transnational migration, discrimination and social work
- Tez No: 901728
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POYRAZ KOLLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Göç, Afgan Göçmenler, İnsan Hakları, Düzensiz Göç, Hizmetlere Erişim, Migration, Afghan Migrants, Human Rights, İrregular Migration, Access to Services
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Göç hem bireylerin hem de toplumların sosyal, ekonomik ve kültürel yapısını derinden etkileyen küresel bir olgu olarak günümüz dünyasında büyük önem taşımaktadır. Özellikle Afgan göçmenler için göç hareketliliği zorunlu bir gerçeklik haline gelmiştir. Bu çalışma; İstanbul Zeytinburnu'nda yaşayan düzensiz Afgan göçmenlerin hak ve hizmetlere erişimde karşılaştığı zorlukları ve bunu etkileyen faktörleri irdelemektedir. Çalışma sonunda elde edilen bulgular göçmenlerin Türkiye'deki yasal statü elde etme süreçleri, barınma, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişimleri üzerindeki engelleri irdeleyerek, bu alanlardaki sorunların çok boyutlu yapısını ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları, düzensiz Afgan göçmenlerin sadece hizmetlere erişememe ya da erişimde zorluk yaşadığı gerçeğinin ötesinde yaşamlarındaki derin bir insani dramı gözler önüne sermektedir. Bu bağlamda, Afgan göçmenlerin göç yolculukları,“aşağı tırmanma”metaforu ile ifade edilmekte, karşılaştıkları zorlukların ve yaşamlarında bıraktığı derin etkilerin büyüklüğü vurgulanmaktadır. Araştırma, bu insan hakları ihlallerinin Afgan göçmenlerin yaşadığı insan hakları ihlallerine dikkat çekmekte ve durumun ciddiyetine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is a global phenomenon that profoundly impacts the social, economic, and cultural structures of both individuals and societies, making it of great significance in today's world. For Afghan migrants, in particular, migration has become an unavoidable reality. This study examines the challenges faced by irregular Afghan migrants living in Zeytinburnu, Istanbul, in accessing rights and services, as well as the factors that influence these challenges. The findings of the study highlight the multifaceted nature of the obstacles Afghan migrants encounter, especially in obtaining legal status in Turkey and accessing basic services such as housing, healthcare, and education. The research reveals that beyond the mere difficulty or inability to access services, the lives of irregular Afghan migrants are marked by a profound humanitarian tragedy. In this context, the migration journey of Afghan migrants is metaphorically described as“downsliding”emphasizing the magnitude of the difficulties they face and the deep impact these challenges have on their lives. The study underscores the human rights violations experienced by Afghan migrants, drawing attention to the seriousness of the situation