Vergi suç ve kabahatleri açısından pişmanlık ve ıslah müessesesi
Institution of repentance and correction in terms of tax crimes and misdemeanors
  1. Tez No: 901741
  2. Yazar: BÜŞRA DENİZ FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BURAK BULUTTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Usul Kanunu, pişmanlık, ıslah, mükellef, vergi suçları, vergi kabahatleri, Tax Procedure Law, repentance, reform, taxpayer, tax crimes, tax misdemeanors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesinde pişmanlık ve ıslah kurumu düzenlenmiştir. Belli şartları sağlayan mükelleflerin vergi ziyaı cezasına maruz bırakılmadan hatalarını düzeltebilmelerine imkân tanıyan bu kurum aracılığıyla birçok mükellef sebep oldukları vergi ziyaı cezası gerektiren eylemlerini ilgili makamların öğrenmesinden önce kendiliğinden bildirmiş ve pişmanlık kurumundan faydalanmışlardır. Hem mükellef hem de idare açısından yararlı olan bu kurum tez kapsamında detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tezin ilk bölümünde pişmanlık ve ıslahın tanımı, tarihsel süreçte hangi değişikliklere uğradığı, amacı ve şartları, hüküm ve sonuçları ile hangi vergileri kapsadığı açıklanmıştır. Tezin ikinci bölümünde kabahat ve suç ayrımından, vergi kabahatlerinin neler olduğundan, vergi ziyaı kabahati ve usulsüzlük kabahatlerinden ve bu kabahatlerin pişmanlık ve ıslah kurumunun kapsamında olup olmadığından, kaçakçılık suçundan, vergi mahremiyetini ihlal suçundan, mükellefin özel işlerini yapma suçundan ve vergi suçlarında pişmanlık ve ıslah kurumunun uygulanıp uygulanamayacağından bahsedilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde pişmanlık ve ıslah kurumuna başvuru usulünden bahsedilmiştir. Pişmanlık ve ıslaha nasıl başvurulabileceği, başvurulduktan sonra hangi işlemlerin yerine getirilmesi gerektiği, idarenin ve mükellefin yapması gereken işlemlerin neler olduğu, pişmanlık ve ıslah kurumuna başvurunun reddi ve kabulü durumunda ortaya hangi sonuçların çıkacağı, pişmanlık ve ıslah kurumunda dava yolu ve beyannamelerin ihtirazi kayıtla verilip verilemeyeceği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The repentance and correction institution is regulated in Article 371 of the Tax Procedure Law. Through this institution, which allows taxpayers who meet certain conditions to correct their mistakes without being subject to tax loss penalty, many taxpayers have spontaneously reported their actions requiring tax loss penalty before the relevant authorities learned about them and have benefited from the repentance institution. This institution, which is beneficial for both the taxpayer and the administration, has been examined in detail within the scope of the thesis. In the first part of the thesis, the definition of repentance and correction, the changes it has undergone in the historical process, its purpose and conditions, its provisions and results, and the taxes it covers are explained. In the second part of the thesis, the distinction between misdemeanor and crime, what tax misdemeanors are, tax loss misdemeanor and irregularity misdemeanor, whether these misdemeanors are within the scope of the repentance and correction institution, the crime of smuggling, the crime of violating tax privacy, the crime of conducting the private affairs of the taxpayer, and whether the repentance and correction institution can be applied in tax crimes are discussed. The third part of the thesis discusses the procedure for applying to the repentance and reform institution. How to apply for repentance and reform, what procedures should be followed after applying, what procedures the administration and the taxpayer should perform, what consequences will arise in case of rejection or acceptance of the application to the repentance and reform institution, whether or not the repentance and reform institution can file a lawsuit and whether or not the declarations can be submitted with reservations are explained.