Obez bireylerde kardiyak elekrofizyolojik denge indeksinin değerlendirilmesi
Evaluation of cardiac electrophysiological balance index in obese individuals
- Tez No: 901917
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CANSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Kardiyak elektrofizyolojik denge indeksi, Pik sistolik dispersiyon, mekanik dispersiyon, Obesity, Cardio-electrophysiological balance index, Peak systolic dispersion, mechanical dispersion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Obez Bireylerde Kardiyak Elekrofizyolojik Denge İndeksinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada obez bireylerde kardiyak elektrofizyolojik denge indeksinin değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 18-65 yaş arasında çalışmanın dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uygun 80 obez birey ve ontrol grubu olarak 60 sağlıklı birey dahil edildi. Her iki grubun sosyo-demografik özellikleri incelendi. Standart elektrokardiyogramları değerlendirildi, QT mesafesi, Bazett formülüne göre düzeltilmiş QT değeri, QRS süresi hesaplandı. QT ve düzeltilmiş QT değerleri QRS süresine bölünüp kardiyak elektrofizyolojik denge indeksi ile düzeltilmiş kardiyak elektrofizyolojik denge indeksi hesaplandı. Grupların konvansiyonel ekokardiyografik incelemesi yapıldı, 2 boyutlu speckle tracking ((benek izleme)) ekokardiyografi ile sol ventrikül global strain ve sol ventrikül mekanik dispersiyonu değerlendirildi. Kardiyak elektrofizyolojik denge indeksi ile mekanik disperisyonunun korelasyonuna bakıldı. Obez bireylerde düzeltilmiş kardiyak elektrofizyolojik denge indeksinin daha yüksek olduğu tespit edildi. 2 boyutlu speckle tracking ekokardiyografi ile değerlendirlen sol ventrikül mekanik dispersiyonunun da obez bireylerde daha yüksek olduğu ve düzeltilmiş kardiyak elektrofizyolojik denge indeksi ile aralarında korelasyonun iyi olduğu izlendi. Obezite ciddiyeti ile düzeltilmiş kardiyak elektrofizyolojik denge indeksi ve sol ventrikül mekanik dispersiyonu arasında anlamlı bir korelasyon olduğu tespit edildi. Ventriküler aritminin elektrokardiyografik belirteçlerinden biri olan elektrokardiyografik denge indeksi ve ekokardiyografik bulgularından biri olan sol ventrikül mekanik dispersiyonunun obez bireylerde daha yüksek olması obez bireylerde artmış ventriküler aritminin ve ani kardiyak ölümün açıklanmasında yol gösterici olabilir. Kardiyak elektrofizyolojik denge indeksi ve sol ventrikül mekanik dispersiyonu obez bireylerde artmış ventriküler aritmi riskini tespit etmede ve yakın takip edilmelerini sağlamada faydalı olabilir
Özet (Çeviri)
Evaluation of Cardiac Electrophysiological Balance Index in Obese Individuals In this study, it was aimed to evaluate the cardio-electrophysiological balance index in obese individuals and compare them with healthy controls. The study included 80 obese individuals and 60 healthy controls aged 18-65 years who met the inclusion and exclusion criteria. Socio-demographic characteristics of both groups were examined. Standard electrocardiograms of the groups were evaluated, QT interval, corrected QT value according to Bazett's formula, QRS duration were calculated. QT and corrected QT values were divided by QRS duration and cardio-electrophysiological balance index and corrected cardio-electrophysiological balance index were calculated. Conventional echocardiographic examination of the groups was performed, left ventricular global strain and left ventricular mechanical dispersion were evaluated with 2D speckle tracking echocardiography. Correlation of cardio-electrophysiological balance index and mechanical dispersion was evaluated. It was determined that the corrected cardio-electrophysiological balance index was higher in obese individuals. It was observed that left ventricular mechanical dispersion, which was evaluated with 2D speckle tracking echocardiography, was also higher in obese individuals and had a good correlation with the corrected cardio-electrophysiological balance index. A significant correlation was found between the severity of obesity and both the corrected cardiac electrophysiological balance index and left ventricular mechanical dispersion. Detection of electrocardiographic balance index, which is one of the electrocardiographic markers of ventricular arrhythmia, and left ventricular mechanical dispersion, which is one of the echocardiographic findings of ventricular arrhythmia, are higher in obese individuals may guide the explanation of increased sudden cardiac death. Cardiac cardio-electrophysiological balance index and left ventricular mechanical dispersion may be useful in detecting the increased risk of ventricular arrhythmia in obese individuals and providing close follow-up.