İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne başvuran iş kazası olgularının adli tıp açısından değerlendirilmesi
Forensic evaluation of occupational accident cases admitted to İnönü University Faculty of Medicine Turgut Özal Medical Center
- Tez No: 901956
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCAHİT ORUÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: İş kazaları, adli tıp, acil servis, Occupational accident, forensic science, emergency service
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: İş kazaları sonucu meydana yaralanmalarda, kaza türü, iş kolu, yaralanma bölgesi, kemik kırıkları, organ hasarlarını, yaralanmalar sonucu yapılan adli değerlendirme sonucu, ölüm gerçekleşen olgularda ölüm sebebi faktörleri tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Hastanemize 01.01.2016-31.12.2020 tarihleri arası 5 yıllık sürede başvuran iş kazası olguları çalışmaya dahil edildi. Çalışmada kazaya karışmış kişilerin; yaşı, cinsiyeti, yaralanmaları, yaralanma bölgeleri, kaza saati, günü, mevsimi, ölüm halinde ölüm sebebi, taburculuk şekilleri, yattığı bölüm, yaralanmanın basit tıbbi müdahale ile giderilip giderilemeyeceği, yaşamsal tehlikeye neden olup olmadığı, kan alkol testi yapılıp yapılmadığı, sigortasının olup olmadığı, kazanın oluş şekli ve meslek kolu açısından değerlendirildi. Veriler SPSS 26.00 programında analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızdaki olgularda erkeklerin kadınlara göre daha fazla iş kazası geçirdiğini ve bu kazalar sonucu daha fazla yaşamlarını kaybettikleri görülmüştür. İş kazalarının genç yaş gurubunda daha sık görüldüğü tespite edilmiştir. İş kazalarının en sık sonbahar mevsiminde ve nisan ayında görüldüğü saptanmıştır. İş kazalarının gün içinde en sık görüldüğü zaman dilimi öğleden önce, en sık görüldüğü günlerin çarşamba ve cuma günü olduğu görülmüştür. Vücutta en sık yaralanan bölge üst ekstremite en sık görülen lezyon tipi kemik kırığı olarak tespit edilmiştir. Sonuç: İş kazalarının hemen hepsi önlenebilecek sebeplerden ötürü meydana gelmektedir. Çalışanlara rutin aralıklara eğitim verilmesi, sağlık kontrollerinin sağlanması, kişisel koruyucu ekipmanların bakımlarının yapılması, işyerindeki risklerin minimuma indirilmesi iş kazalarının önlenmesi açısından önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In injuries caused by work accidents, the type of accident, work branch, injury site, bone fractures, organ damage, and the forensic evaluation made as a result of injuries, is to determine the cause of death factors in cases of death. Material and Method: Occupational accident cases who applied to our hospital between 01.01.2016 and 31.12.2020 in a 5-year period were included in the study. Persons involved in the accident; age, gender, injuries, injury areas, accident time, day, season, cause of death in case of death, forms of discharge, hospitalization, whether the injury can be repaired with a simple medical intervention, whether it is life-threatening, whether a blood alcohol test has been performed, whether there is insurance were evaluated in terms of the way the accident occurred and the profession. The data were analyzed in SPSS 26.00 program. Results: In the cases in our study, it was observed that men had more occupational accidents than women and they lost their lives more as a result of these accidents. It has been determined that occupational accidents are more common in the younger age group. It has been determined that occupational accidents are most common in autumn and in April. It was observed that the most common time of the day for occupational accidents was before noon, the most common days were Wednesday and Friday. The most frequently injured area in the body was the upper extremity, the most common lesion type was bone fracture. Conclusion: Almost all occupational accidents occur due to preventable reasons. Providing training to employees at routine intervals, providing health checks, maintaining personal protective equipment, minimizing risks in the workplace will be important in terms of preventing occupational accidents.