Muhasebe meslek etiği ve davranışsal muhasebe üzerine muhasebe meslek mensuplarına yönelik bir araştırma: Ağrı ili örneği
A study on accounting professional ethics andbehavioral accounting for accounting professionals:The case of ağri province
- Tez No: 901965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TEMELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Muhasebe, Muhasebe Mesleği, Muhasebe Etiği, Muhasebe Meslek Etiği, Behavioral Accounting, Accounting Profession, Accounting Ethics, Professional Ethics in Accounting
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme, Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Eski zamanlardan beri devam eden ve zamanla değişip gelişen muhasebe bilimi; şirketlerin varlıklarında ve kaynaklarında değişikliklere neden olan işlemlere ilişkin bilgilerin düzeltilmesi, sınıflandırılması, kaydedilmesi, raporlanması ve sonuçları yorumlanması işlemine devam etmektedir. Bu bilgiyi oluşturan ve analiz yapan muhasebe meslek mensuplarının; duygu ve düşünceleri, kişilik özellikleri, toplumsal kültür ve inançları bu bilginin oluşmasında etkili olmaktadır. Bu durum, muhasebeye davranışsal açıdan bakılması gerektiğini göstermektedir. Davranışsal muhasebe; muhasebe meslek mensupları tarafından alınan kararları, mesleki ortamlardaki insanların davranışları üzerindeki etkisini incelemektedir. Davranışsal muhasebenin en önemli alt ögesi ise etik unsurudur. Muhasebe mesleğinde etik, meslek üyelerinin bilgisinin, tarafsızlığının, dürüstlüğün, güvenilirliğinin ve öz kontrolünün göstergesi olarak önem arz etmektedir. Bu nedenle meslek mensuplarının mesleklerini icra ederken etik ilkelerin öneminin bilincinde olmaları oldukça önemli olmaktadır. Bu çalışmada; muhasebe, muhasebe mesleği, muhasebe mesleğinde etik, davranışsal muhasebe gibi konular kavramsal olarak ele alınmıştır. Ayrıca çalışmada; sosyal bilimlerde kullanılan toplama yöntemlerinden birincil veri olan anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın amacı ise; Ağrı ilinde faaliyette bulunan muhasebe meslek mensuplarının etik yargı düzeylerinin, etik ilkelere aykırı davranmaya iten ve bu etik ilkelere uygun davranmaya sebep olan faktörlerin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Bu doğrultuda SPSS 23 Paket programı kullanılarak verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak frekans, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. İki grup arasındaki niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem T Testi ve Tek Yönlü Anova Testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; muhasebe meslek mensuplarının etiği algılamasının etki düzeyinin orta düzeyde olduğu, meslek etiğine yönelik algıları ile demografik özellikleri arasında anlamlı farklılıklar olmadığı, ancak muhasebe meslek mensuplarının meslek etiğine aykırı davranışlarına etki eden faktörlerin etiğin alt bileşenlerinden en az birisi ile tahmin etmenin mümkün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The science of accounting, which has persisted and evolved over time since ancient days, continues the process of correcting, classifying, recording, reporting, and interpreting information related to transactions that cause changes in the assets and financial resources of companies. The emotions and thoughts, personality traits, social culture, and beliefs of accounting professionals who create and analyze this information significantly influence its formation. This indicates the need to view accounting from a behavioral perspective. Behavioral accounting examines the decisions made by accounting professionals and their impact on the behavior of individuals in professional environments. The most significant sub-element of behavioral accounting is the ethical component. Ethics in the accounting profession is crucial as it signifies the knowledge, impartiality, integrity, reliability, and self-control of its members. Therefore, it is imperative for professionals to be aware of the importance of ethical principles while practicing their profession. In this study, topics such as accounting, the accounting profession, ethics in the accounting profession, and behavioral accounting are conceptually addressed. Additionally, the study employs the survey method, a primary data collection technique used in social sciences. The objective of the study is to investigate whether the ethical judgment levels of accounting professionals working in the Ağrı province, along with the factors that lead to unethical behavior or adherence to ethical principles, vary according to demographic variables. Accordingly, SPSS 23 software was used to evaluate the data, employing descriptive statistical methods such as frequency, mean, and standard deviation. To compare quantitative data between two groups, the Independent Samples T-Test and One-Way ANOVA Test were utilized. To compare quantitative data between two groups, the Independent Samples T-Test and One-Way ANOVA Test were used. As a result, it was found that the impact level of accounting professionals' perception of ethics is moderate, there are no significant differences between some perceptions towards professional ethics and demographic characteristics, but it is possible to predict the factors affecting the unethical behaviors of accounting professionals with at least one subcomponent of ethics.