Ergenlerde bilinçli farkındalık ve öz şefkatin duygusal düzenleme üzerindeki rolünün incelenmesi
Examination of the role of conscious awareness and self-compassion on emotional regulation in adolescents
  1. Tez No: 901983
  2. Yazar: ERVA AYCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEL ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Öz Şefkat, Duygu Düzenleme, Mindfulness, self-compassion, emotion regulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada ergenlerde bilinçli farkındalık ve öz şefkatin duygusal düzenleme üzerindeki rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma deseni içinde yer alan ilişkisel tarama yöntemiyle gerçekleşmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Isparta ili, Merkez ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı liselerde aktif öğrenim görmekte olan 347 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Ergen ve Yetişkinler İçin Bilinçli Farkındalık Ölçeği”,“Öz Şefkat Ölçeği-Kısa Formu (ÖŞÖ-KF)”ve“Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ulaşılan veriler SPSS 26 programı ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. İlgili analizlerin seçiminde normallik ölçütlerine göre t testi ve ANOVA analizlerinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü ortaya koymada Pearson Korelasyon Analizinden yararlanılırken, değişkenler arasındaki yordama gücünün ortaya konmasında ise regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre bilinçli farkındalık düzeyleri ile duygu düzenleme arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Benzer biçimde öz şefkat ile duygu düzenleme toplam ve içsel işlevsel olmayan duygu düzenleme arasında negatif yönde; içsel işlevsel duygu düzenleme ile pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda araştırma değişkenleri ile cinsiyet, yaş, ebeveyn medeni durumu, yapı durumu, gelir düzeyi ve anne baba yaklaşımları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç olarak araştırmada ergen bireylerde bilinçli farkındalık düzeyleri arttıkça duygu düzenleme düzeylerinin de arttığı tespit edilmiştir. Benzer biçimde ergen bireylerde öz şefkat düzeyi arttıkça duygu düzenleme toplam ve içsel işlevsel olmayan duygu düzenleme düzeylerinin düştüğü, içsel işlevsel duygu düzenleme düzeyinin ise yükseldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the role of mindfulness and self-compassion on emotional regulation in adolescents. The research was carried out with the relational survey method in the quantitative research design. The study group of the research consists of 347 students who are actively studying in high schools affiliated to the Ministry of National Education in the Central district of Isparta province.“Personal Information Form”,“Mindfulness Scale for Adolescents and Adults”,“SelfCompassion Scale-Short Form (ÖŞÖ-CF)”and“Emotion Regulation Scale for Adolescents”were used to collect the research data. The data obtained within the scope of the research were analyzed and interpreted with the SPSS 26 program. In the selection of the relevant analyses, t-test and ANOVA analyses were used according to normality criteria. While Pearson Correlation Analysis was used to reveal the direction and strength of the relationship between variables, regression analysis was used to reveal the predictive power between variables. According to the findings of the research, a significant positive relationship was found between mindfulness levels and emotion regulation. Similarly, self-compassion and emotion regulation are negatively related to total and internal dysfunctional emotion regulation; A significant positive relationship was found with internal functional emotion regulation. At the same time, a significant difference was found between the research variables and gender, age, parental marital status, structure status, income level and parental approaches. As a result, it was determined that as the levels of conscious awareness increased in adolescents, the levels of emotion regulation also increased. Similarly, it has been determined that as the level of self-compassion increases in adolescents, the total levels of emotion regulation and internal dysfunctional emotion regulation decrease, while the level of internal functional emotion regulation increases.