Investigation of effects of infill pattern on fatigue life of 3d printed composite
3D baskılı kompozitin yorulma ömrü üzerine dolgu deseninin etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 902021
  2. Yazar: JACKSON SAABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Mechanical Engineering, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: dolgu desenleri, Yorulma ömrü, Eklemeli imalat, FDM, Kompozit malzemeler, Infill patterns, Fatigue life, Additive Manufacturing, FDM, Composite materials
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
3D baskının ortaya çıkışı, prototipler, inşaat malzemeleri, makine bileşenleri ve diğer öğelerin üretiminde yeni bir çağ getirdi. Bu tez, topoloji optimizasyonunun 3D baskılı kompozitin yorulma ömrü üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Amacımız, giderek daha yüksek performanslı uygulamalarda kullanılan bu kompozitlerin yapısal performansını ve dayanıklılığını, en son hesaplama tekniklerini kullanarak iyileştirmekti. Bu araştırmada, birçok optimum topoloji kapsamlı bir şekilde analiz edilmiş, eklemeli üretim teknikleri kullanılarak üretilmiş ve ardından yorulma testi yapılmıştır. Araştırmamız, topoloji optimizasyonunun 3D baskılı kompozitlerin yorulma direncini büyük ölçüde artırabileceğini ve gelecekte üretim ve tasarım prosedürleri için önemli yeni bilgiler sunabileceğini gösteriyor. Bu çalışma, optimize edilmiş yapılardaki yorulma davranışını anlamamıza katkıda bulunur ve daha fazla dayanıklılığa sahip kompozit parçalar tasarlamak için faydalı tavsiyeler sağlar. 3D baskıda kullanılan dolgu, gereken malzeme miktarını azaltır, bu da nihai ürünün estetik çekiciliğini korurken baskı süresini kısaltır. Dolgu desenlerini takip eden 3D baskılı kompozit malzemelerin yorulma ömrü, ANSYS yazılımı kullanılarak değerlendirilir. Malzeme, statik yapı aracılığıyla mühendislik verilerine eklendi ve yorulma analizi için ağ oluşturma ve yükleme için tasarım modülüne aktarıldı.
Özet (Çeviri)
The emergence of 3D printing has brought about a new era in producing prototypes, construction materials, machine components, and other items. This thesis investigated the effects of topology optimization on the fatigue life of 3D-printed composite. Our goal was to improve the structural performance and durability of these composites, which are being utilized in more and more high-performance applications, by utilizing cutting-edge computational techniques. In this research, many optimum topologies are thoroughly analyzed, manufactured using additive manufacturing techniques, and then fatigue tested. Our research shows that topology optimization can greatly increase the fatigue resistance of composites that are 3D printed, offering important new information for manufacturing and design procedures in the future. This work contributes to our understanding of fatigue behavior in optimized structures and provides useful advice for designing composite parts with increased durability. The infill used in 3D printing reduces the amount of material required, which shortens the printing time while preserving the aesthetic appeal of the final product. The fatigue life of 3D-printed composite materials following infill patterns is assessed using ANSYS software. The material was added to engineering data via static structure and exported to the design module for meshing and loading for the fatigue analysis.