Synthesis of new silicon phthalocyanines for therapeutic applications, investigation of their photophysical and photo-sonochemical properties
Terapötik uygulamalara yönelik yeni silisiyum ftalosiyaninlerin sentezi, fotofiziksel ve foto-sonokimyasal özelliklerinin incelemesi
- Tez No: 902072
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotodinamik terapi, sonofotodinamik terapi, schiff bazı, silisiyum ftalosiyanin, zwitter iyonları, Photodynamic therapy, sonophotodynamic therapy, schiff base, slicon-phthalocyanine, zwitter ions
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Fotodinamik ve sonodinamik tedaviler, uzun yıllardır kullanılan geleneksel kanser tedavilerine alternatif örneklerdir. Her iki yöntemin ortak bileşenleri hassaslaştırıcı ve singlet oksijendir. Bu yöntemlerin bir diğer bileşeni, duyarlılaştırıcıları uyarmak için kullanılan fotodinamik terapi için ışık ve sonodinamik terapi için ses dalgalarıdır. Sono-fotodinamik terapi (SPDT), antikanser alanında her iki yöntemin bir kombinasyonunu içeren yeni ortaya çıkan bir yaklaşımdır. Oldukça yeni bir yaklaşım olan SPDT hakkında literatürde fazla bilgi bulunmamaktadır. Silisiyum ftalosiyaninler fotosonokimyasal ve fotofiziksel özellikleriyle PDT veya SPDT çalışmalarında kullanıma uygun etkileyici komplekslerdir. Bu tez kapsamındaki temel amaç, farklı başlangıç malzemeleri kullanılarak tasarlanan Schiff bazlı substituentli silikon ftalosiyanin türevlerinin, bunların kuaternize ve zwitterion türevlerinin foto fizik ve foto/sono kimyasal çalışmalarını gerçekleştirerek duyarlılaştırma kapasitelerinin araştırılmasıdır. Bu silkon ftalosiyanin türevlerinin suda çözünürlüğünü arttırmak amacıyla kuaternize ve zwitter iyon grupları sentezlenerek foto-sono-fizikokimyasal özellikleri incelenmiştir. Karakterizasyon süreci, kızılötesi (FT-IR) spektroskopisi, UV-Vis spektroskopisi, proton nükleer manyetik rezonans (1H NMR) spektroskopisi, ve kutle spektroskopisi dahil olmak üzere çeşitli analitik tekniklerin kullanıldı. Katyonik ftalosiyaninler arasında kuaternize bileşikler Q-Si1a ve Q-Si2a (sırasıyla 1.06 ve 1.07) SPDT hesaplamalarında en yüksek singlet oksijen kuantum verimini göstermiştir. Sentezlenen ftalosiyaninlerin in vitro deneylerde PC3 prostat kanseri hücre hattını etkili bir şekilde hedef aldığını ve hücre canlılığında belirgin bir azalmaya yol açtığını göstermiştir. Bu bulgular, bu bileşiklerin prostat kanseri tedavisinde umut verici terapötik ajanlar olarak potansiyelini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Photodynamic and Sonodynamic therapies are examples of alternatives to traditional cancer treatments that have been used for many years. Common components of both methods are sensitizer and singlet oxygen. Another component of these methods is light for photodynamic therapy and ultrasound waves for Sonodynamic therapy, which are used to stimulate the sensitizers. Sonophotodynamic therapy (SPDT) is an emerging approach in the field of anticancer that includes a combination of both methods. There is not much literature information about SPDT which is fairly a new approach. Silicon phthalocyanines are impressive complexes suitable for the use in PDT or SPDT studies with their photo-sonochemical and photophysical properties. The main objective within the scopes of this thesis is to investigate the sensitizing capacity of silicone phthalocyanine derivatives with Schiff-Base substituents, their quaternized and zwitterion derivatives, which are designed using different starting materials by performing their photo/sono-physicochemical studies. In order to increase the water solubility of these silicon phthalocyanines derivatives, the quaternized and zwitter ions groups were synthesized and their photo-sono-physicochemical properties were examined. The characterization process utilized a range of analytical techniques, such as infrared (FT-IR), UV-Vis, proton nuclear magnetic resonance (1H NMR) and masse spectroscopies. Among cationic phthalocyanines, the quaternized compounds Q-Si1a and Q-Si2a (1.06 and 1.07 respectively) showed the most remarkable resultd at the SPDT calculations. The study demonstrated that the synthesized phthalocyanines effectively targeted the PC3 prostate tumor cell culture in in vitro tests, conducting to a notable drop in cell vitality. These results indicate the promise of these compounds as effective therapeutic agents for prostate cancer treatment.