Malabodaki mevcut maskelerin geçmişten günümüze etnografik analizi
Ethnographic analysis of the masks in malabo from past to present
- Tez No: 902074
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALDUN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Malabo, Ruh, Paleolitik Çağ, Maske, Ritüel, Kültür, Etnik Gruplar, Malabo, Spirit, Paleolithic Age, Mask, Ritual, Culture, Ethnic Groups
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Görmez, Recep, Malabo'daki Mevcut Maskelerin Geçmişten Günümüze Etnografik Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2024. Malabo'daki maskelerin geçmişi, Paleolitik çağlara kadar uzanır. Bu maskeler Malabo kültüründe büyük öneme sahiptir. Eski geleneğe bağlı maskeler, farklı törenlerde kullanılır. Amaç ataların ruhuna sahip çıkmak ve ruhlar ile iletişim kurmaktır. Maskelerin yapımında metal, ahşap, kumaş gibi malzemeler yer alır. Her farklı etnik kökenin kendine has maskesi bulunur. Ayrıca her farklı maskenin de farklı işlevleri olduğu gibi üzerinde bulunan her detay da farklı mesajlar içerir. Ekvator Ginesi halkının eşsiz tasarımları ve en önemlisi maske tasarımlarının arkasındaki fikir, Malabo maskelerine ülke çapında, ünlü sanat galerilerinde önemli bir yer kazandırır. Malabo maskeleri genellikle ataların, tanrıların ve mitolojik kahramanların ruhunu temsil eder. Maskeler, dansçılar tarafından farklı seremonilerde giyilir. (Düğün, avlanma, korkutmak amaçlı, ürünlerin hasat zamanları ve kabul törenleri vb.) Törenlerde geleneksel müzik aletleri ile çalınan müzik ve danslara maskeler eşlik eder. Böylece maskeler, farklı kabilelerin geleneklerinin önemli bir parçası olur. Bu maskeler çeşitli ritüeller ve seremoniler ile son derece ilişkilidir ve kabile kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Bu çalışmada maskenin gizemli yönlerinin ve içinde barındırdığı mesajların tam anlamıyla aktarılması için etraflıca araştırma yapılmıştır. Tez, Malabo kültürünü doğru, derinlemesine idrak etmek ve Malabo sanatının ne denli özenli olduğunu takdim etmek için tasarlanmıştır. Kültürel miras olan maskeler, Malabo'da hayati rol oynamıştır. Adeta hayatın her alanında etkili olmuş, varlığı çeşitli ifade biçimleri aracılığıyla dünyadaki topluluklar içinde de yankı uyandırmıştır. Bu doğrultuda okuyucu, maskelerin kültürel önemini ve sosyal bağlamda toplumdaki yerini keşfedecektir. Tezde maskelerin kültürel açıdan önemi vurgulanıp maskenin ardındaki anlama odaklanılmıştır. Maske kadim gelenek ve zamanın başlangıcından bu yana, tören, ritüel, müzik, sanat, dans, sosyolojik ve kültürel açıdan insanın doğumdan ölüme kadar olan döngüsünde etkili olmuştur. Bununla birlikte Malabo ve etnik kabileleri, milliyetleri maskenin bu yaşam döngüsüne nasıl dahil edildiğini yakından incelemeye teşvik eder.
Özet (Çeviri)
Görmez, Recep, Ethnographic Analysis of Existing Masks in Malabo from Past to Present, Master Thesis, Nevşehir, 2024. Masks in Malabo date back to Paleolithic times. These masks are of great importance in Malabo culture. Traditional masks are used in many different ceremonies. The purpose is to claim the ancestral spirit and communicate with the spirits. Masks are made of materials such as metal, wood and fabric. Each different ethnic origin has its own mask. In addition, each different mask has different functions, and every detail on it contains different messages. The unique designs of the people of Equatorial Guinea and most importantly the idea behind the mask designs give Malabo masks a prominent place in famous art galleries across the country. Malabo masks often represent the spirit of ancestors, gods, and mythological heroes. Masks are worn by dancers in different ceremonies. (Wedding, hunting, intimidation, harvest times and acceptance ceremonies etc.). Masks accompany the music and dances played with traditional musical instruments in dance ceremonies. Thus, masks become an important part of the traditions of different tribes. These masks are highly associated with various rituals and ceremonies and they are an integral part of tribal culture. In this thesis, the mystery hidden behind the mask and the message intended to be conveyed have been investigated in order to find its true meaning. It is designed to provide an accurate, in-depth understanding of Malabo culture and to present how elaborate Malabo art is. Masks, which are cultural heritage, have played a vital role in Malabo. It has been influential in almost every aspect of life, and its existence has resonated in communities around the world through various forms of expression. In this context, the reader will discover the cultural importance of masks and their place in society in a social context. The thesis emphasizes the cultural importance of masks and focuses on the meaning behind the mask. Since the beginning of ancient tradition and time, ceremony, ritual, music, art, dance, sociological and cultural aspects have been influential in the cycle of human beings from birth to death. However, it encourages Malabo and its ethnic tribes to examine closely how the mask is incorporated into this life cycle within their nationalities.