Dijitalleşmenin siyasal iletişim süreçlerinde ortaya çıkardığı değişimlerin sosyal medya platformları üzerinden incelenmesi
Examination of the changes that digitalization made in political communication processes on social media platforms
  1. Tez No: 902191
  2. Yazar: NİSANUR YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital iletişim, Propaganda, Siyasal iletişim, Sosyal medya, Digitalization, Digital communication, Propaganda, Political communication, Social media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, internet ve sosyal medya ağları giderek daha yaygın hale gelmiştir. Özellikle sosyal ağlar, başlangıçta sosyalleşme ve eğlence amacıyla kullanılırken, zaman içinde siyaset, iş, eğitim gibi birçok alanda da etkili olabileceği ortaya çıkmıştır. Geleneksel kitle iletişim araçları ile karşılaştırıldığında, sosyal medyanın hem olumlu hem de olumsuz yönleri mevcuttur. Dijitalleşme kavramı artık her alanda olduğu gibi siyasal iletişimde de birçok dinamiği değiştirmiştir. Siyasal iletişimde dijitalleşme, politika aktörlerinin ve kurumlarının dijital teknolojileri ve iletişim araçlarını kullanarak halkla daha etkili bir şekilde iletişim kurma sürecini ifade etmektedir. Bu durum ise siyasal iletişimde karşımıza propaganda faaliyetlerinin daha kolay yürütülmesi ve seçmene ulaşımın daha hızlı olması yönüyle karşımıza çıkmaktadır. Genç kitlelere ulaşmayı ve onların güvenini kazanmayı talep eden politikacılar sosyal medyayı kullanmaya daha da yaklaşmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, sosyal medya platformlarındaki yayınlarda politikacıların dile getirdiği söylemlerin, kullanıcılar arasında nasıl farklı yorum ve tepkilere yol açtığını incelemektir. Bu bağlamda, YouTube platformunda Babala TV'nin“Mevzular Açık Mikrofon”programı incelenmiştir. Araştırmanın veri kümesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs 2023'te yapılacak seçimleri açıkladığı 10 Mart 2023 tarihinden sonraki program bölümlerine dayanarak oluşturulmuştur. Örneklem olarak seçilen beş videonun her birinden, 11 ve üzeri beğeni almış üst düzey yorumlardan toplam 100 tanesi analiz edilmiştir. Toplanan yorumlar içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma bulguları, sosyal medyanın kullanıcıların aktif katılımını sağladığı ve görüşlerini paylaştığı bir platform sunduğunu göstermektedir. Ayrıca, kullanıcı yorumları ve tepkilerinin analizi, politik söylemlerin gerçek zamanlı olarak nasıl karşılandığını anlamak için değerli veriler sağladığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology, the internet and social media networks have become increasingly widespread. While social networks were initially used for socializing and entertainment, it has become clear over time that they can also be useful in many areas such as politics, business, and education. The concept of digitalization has changed many dynamics in political communication, as in every field. Digitalization in political communication refers to the process by which political actors and institutions communicate more effectively with the public using digital technologies and communication tools. This situation appears in political communication as easier propaganda activities and faster access to voters. Politicians who want to reach young audiences and gain their trust are getting closer to using social media. The aim of this study is to examine how the discourses expressed by politicians in broadcasts on social media platforms lead to different comments and reactions among users. In this context, Babala TV's“Mevzular Açık Mikrofon”program on the YouTube platform was examined. The dataset of the research was created based on the program episodes after March 10, 2023, when President Recep Tayyip Erdoğan announced the elections to be held on May 14, 2023. A total of 100 high-level comments with 11 or more likes were analyzed from each of the five videos selected as a sample. The collected comments were examined using the content analysis method. The research findings show that social media provides a platform where users actively participate and share their opinions. In addition, the analysis of user comments and reactions revealed that it provides valuable data to understand how political discourses are received in real time.