Oku-yorum etkinliğinin lise öğrencilerinin okuma hatalarının telafisine ve okuduğunu anlama düzeylerine etkisi
The effect of reading-review activity on high school students' compensation of reading errors and reading comprehension levels
  1. Tez No: 902203
  2. Yazar: YAŞAR ALPAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, anlama, oku-yorum etkinliği, sesli okuma hataları, okuduğunu anlama, Reading, comprehension, reading-review activity, reading aloud errors, reading comprehension
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmada, oku-yorum etkinliğinin lise öğrencilerinin okuma hatalarının telafisine ve okuduğunu anlama düzeylerine etkisi incelenmiştir. Araştırma, İstanbul-Pendik'te, hazırlık sınıfı bulunan bir devlet lisesinde öğrenim gören 60 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Ön test-son test kontrol gruplu seçkisiz desen ile yürütülen çalışmanın öncesinde gerekli literatür taraması yapılmış ve oku-yorum etkinliğiyle ilgili doğrudan bir çalışmanın olmadığı görülmüştür. Literatürdeki bu boşluktan hareketle, Millî Eğitim Bakanlığı'nın okullarda öğrencilere uygulamış olduğu“OKU-YORUM Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi”nin, çalışmanın sınırlılıkları ve örneklemi çerçevesinde ne derece faydalı olduğunu ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmada, temel problem cümlesiyle bağlantılı bazı alt problem cümlelerine de cevap aranmıştır. Çalışmanın uygulama aşamaları tamamlandıktan sonra öğrencilerin video kayıtları incelenmiş, problem cümlesi ve alt problem cümlelerine ilişkin sayısal veriler kayıt altına alınmıştır. Elde edilen bulgular, SPSS23 ile analiz edilmiş, analizler yorumlanmış ve şu sonuca ulaşılmıştır: Oku-yorum etkinliğinin, öğrencilerin sesli okuma hatalarını telafisine katkısı vardır fakat etkinlik, öğrencilerin anlama düzeylerinde anlamlı farklılık ortaya çıkaramamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of reading-review activity on high school students' reading error compensation and reading comprehension levels was examined. The study was conducted with 60 volunteer students studying in a public high school with a preparatory class in Pendik, Istanbul. Before the study, which was carried out with a randomized design with pretest-posttest control group, the necessary literature review was made and it was seen that there was no direct study on the reading-review activity. Based on this gap in the literature, it was aimed to reveal to what extent the“OKU-YORUM Reading Culture Development Project”implemented by the Ministry of National Education to students in schools was beneficial within the framework of the limitations and sample of the study. In addition, the study also sought answers to some sub-problem statements related to the main problem statement. After the implementation stages of the study were completed, the video recordings of the students were meticulously analyzed and the numerical data related to the problem statement and sub-problem statements were recorded. The findings obtained were analyzed with SPSS23 , the analyzes were interpreted and the following conclusion was reached: The read-comment activity contributed to the compensation of students' read-aloud errors, but the activity did not reveal a significant difference in students' comprehension levels.