Streptozotosin-diyabetik sıçanlarda oksidatif stres ve vasküler reaktivite üzerine tek başına ve insülin ile kombine halde uygulanan A vitamini tedavisinin etkileri
The Effecst of vitamin A and insulin on oxidative stress and vascular reactivity in streptozotocin-diabetic rats; comparison of single and combined therapy
- Tez No: 90221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN KARASU-YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Streptozotocin-diabetes, vitamin A, insulin, oxidative stress, vascular reactivity
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
82 ÖZET Streptozotosin-Diyabetik Sıçanlarda Oksidatif Stres ve Vasküler Reaktivite Üzerinde Tek Başına ve insülin ile Kombine Halde Uygulanan A Vitamini Tedavisinin Etkileri Bu tez kapsamında streptozotosin(STZ)-diyabetik sıçanlarda, hem tekil hem de kombine olarak, A vitamini ve insülin'le yapılan tedavilerin, diyabetin genel karakteristikleri, oksidatif stres ve vasküler reaktivite üzerindeki etkileri karşılaştırılmış ve kombine tedavinin üstünlükleri araştırılmıştır. Diyabet, tek doz STZ'nin (55 mg/kg, periton içi) sıçanlara injeksiyonu ile oluşturulmuştur. Diyabet oluşumu STZ injeksiyonundan iki gün sonra sıçanların kuyruklarından alınan 1-2 damla kanda, kan glukoz düzeylerine bakılarak belirlenmiştir. Kan glukoz düzeyi 250 mg/dl'in üzerinde olan hayvanlar diyabetik olarak kabul edilmişlerdir. Birinci gruptaki diyabetik sıçanlara 10-12 hafta süreyle herhangi bir tedavi uygulanmamıştır. İkinci gruptaki diyabetik sıçanlar, diyabet oluşumunun 3. gününden itibaren 10-12 hafta süreyle A vitamini (30 mg/kg) ile tedavi edilmişlerdir. Üçüncü gruptaki diyabetik sıçanlara, diyabet oluşumunun 6. haftasından itibaren 10-12. haftaya kadar insülin tedavisi (10 lü/kg/gün) uygulanmıştır. Bir başka grup diyabetik sıçana ise A vitamini insülin tedavisi kombine halde uygulanmıştır. Bütün gruplardaki sıçanlar 10-12 hafta boyunca yem ve su kısıtlaması yapılmadan standart koşullar altında bakılmışlardır. Diyabetik sıçanların yem ve su tüketimlerinde saptanan artışın, tekil tedavilere göre, kombine tedavi ile daha belirgin olarak önlendiği; A vitamini ve insülin tedavisinin diyabetik sıçanlarda artmış olan kan şekeri değerlerini anlamlı bir şekilde düşürdüğü saptanmıştır. Diyabetik sıçanların kan şekerini düşürmede tekil insülin tedavisinin, A vitamini tedavisinden daha etkili olduğunu gözlemlenmiştir. A vitamini tedavisi diyabetik sıçanların beden ağırlıkları üzerinde herhangi bir etki sağlamazken, insülin tedavisi anlamlı bir artış oluşturmuştur. Tedavi edilmemiş diyabetik sıçanların plazma retinol düzeylerinin, öteki gruplardan elde edilen değerlere oranla anlamlı olarak azaldığı bulunmuştur. Diyabetik sıçanların plazma retinol-bağlayıcı protein (RBP) düzeylerinde, kontrollere oranla bir azalma gözlemlenirken, tekil ya da A vitamini ile kombine insülin tedavisinin, diyabetik sıçanların plazma RBP düzeylerini anlamlı olarak arttırdığı saptanmıştır. Tedavi edilmemiş diyabetik sıçanların aortalarında oksidatif stresin bir göstergesi olan TBARS düzeylerinin kontrol aortalara oranla belirgin derecede yüksek olduğu ve yapılan kombine tadavinin tekil tedavilere oranla diyabetik sıçanların TBARS düzeylerini düşürmede daha etkin olduğu gözlemlenmiştir. Aorta preparatlarının fenilefrinin kümülatif olarak artan konsantrasyonlarına ya da tek bir konsantrasyonuna (10-6 M) verdiği kasılma yanıtlarının, tedavi edilmemiş diyabetiklerde kontrollere oranla arttığı; tekil A vitamini tedavisinin bu yanıtları kısmen, insülin tedavisinin ise gerek tek başına gerekse A vitamini ile kombine halde iken bu yanıtları tamamen geri döndürdüğü bulunmuştur. Gruplar arasında, asetilkolinie stimüle edilen endotele-bağımlı gevşemelerde anlamlı bir fark görülememiştir. Hidrojen peroksid (H202) inkübasyonunu (103 M, 30 dakika) fenilefrinin kastırıcı etkisini kontrollerde değiştirmezken asetilkolinin gevşetici etkisini inhibe etmiştir. H202'nin inhibitor etkisi tedavi edilmemiş diyabetiklerde anlamlı olarak artmıştır. Asetilkolin gevşemeleri üzerinde eksojen H202'in inhibitor etkisi, A vitamini tedavisi ile önlenmesine karşın, fenilefrin kasılmaları üzerindeki inhibitor etkisi insülin tedavisiyle anlamlı olarak inhibe edilmiştir. Sonuçlarımız, STZ-diyabetik sıçanlarda genel metabolizmanın düzenlenmesinde, oksidatif stresin inhibisyonunda ve vasküler fonksiyonların normalleştirilmesinde, A vitamini + insülin kombinasyonunun tekil tedavilere oranla daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Anahtar Sözcükler Streptozotosin-diyabet, A vitamini, insulin, oksidatif stres, vasküler reaktivite
Özet (Çeviri)
83 SUMMARY The Effects of Vitamin A and Insulin on Oxidative Stress and Vascular Reactivity in Streptozotocin-Diabetic Rats: Comparison of Single and Combined Therapy In this study, we investigated metabolism, oxidative stress and vascular reactivity in streptozotocin (STZ)- diabetic rats undergoing vitamin A, insulin and vitamin A plus insulin combined therapy. Diabetes was induced by a single intraperitoneal injection of STZ (55mg/kg). Two days later, diabetes was verified by estimating hyperglycemia in tail vein blood. Rats having blood glucose levels of 250 mg/dl or higher were considered to be diabetic. One group of diabetic rats was untreated for 10-12 weeks to act as a diabetic control. Second group of a diabetic rats was treated with vitamin A (30 mg/kg/day, peroral) during 10-12 weeks. Third group of diabetic rats was untreated for 6 weeks and then treated for another 6 weeks with insulin (10 IU/kg/day). Both of above mentioned therapies were applied to another group of diabetic rats to assessment of combined therapy with vitamin A plus insulin. All group of rats were maintained under standard housing conditions for a period of 10-12 weeks with free access to food and water. We found that combined therapy was more effective than mono therapies in the improvement of food and water intake of diabetic animals, STZ- diabetes resulted in increased blood glucose, vitamin A or insulin treatment significantly decreased blood glucose levels of diabetic animals, and blood glucose decreasing effect of single insulin therapy was found to be more effective than single vitamin A treatment. Vitamin A plus insulin combined therapy supplied further benefit on the normalization of blood glucose. Single vitamin A treatment had no effect on body weight profile of diabetic animals, but single or combined insulin treatment led to a significant recovery. Main plasma retinol levels were found to be decreased in untreated-diabetic rats. STZ- diabetes also resulted in a reduction in plasma retinol binding protein (RBP) levels. Single or combined therapy with insulin induced a significant increase in plasma retinol and RBP levels of diabetic rats. Thiobarbituric acid reactive substance (TBARS) levels, as indicator of oxidative stress, was markedly higher in untreated diabetic aorta than those in controls. Combined therapy with vitamin A plus insulin was found to be more effective in the recovery of oxidative stress in diabetic aorta when compared with monotherapies. The contractile responses of aortic rings of cumulatively increased concentrations or a single concentration (10*6 M) of phenylephrine (PE) were markedly increased in untreated-diabetic rats when compared with control rats. Monotherapy with vitamin A significantly but not completely prevented these abnormalities in vascular reactivity of diabetic aorta to PE. Increased responsiveness of diabetic aorta to PE was more inhibited by insulin treatment. There was no significant difference in response to single administration of PE in all treated-diabetic versus control rings. The maximum acetylcholine (ACh)- induced endothelium-dependet relaxations of rings were not significantly different among the experimental groups. Preincubation with H2O2 (10'3 M, 30 min) induced significant inhibitions in ACh-induced relaxations, but not in PE-induced contractions in control rings; the inhibitory effect of H2O2 was more pronounced in untreated-diabetic rings. Although vitamin A treatment more effectively prevented the inhibitory effect of exogenous H2O2 on ACh-induced relaxations, the inhibitory effect of H2O2 on PE-induced cotractions was significantly inhibited by single insulin therapy or by combined therapy. Our results suggest that vitamin A plus insulin combined therapy is more effective when compared with mono therapies with these agents, in the regulation of general metabolism, inhibition of oxidative stress and the recovery of vascular functions in STZ-diabetic rats.