Marribium trachyticum Boiss. üzerinde famakognozik araştırmalar
Pharmacognostic studies on the Marrubium trachyticum Bioss.
  1. Tez No: 90222
  2. Yazar: FUNDA AKŞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ÇİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Marrubium, Marrubium trachyticum, marrubiin, p- sitosterol
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
101 ÖZET Marrubium trachyticum Boîss. Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar Lamiaceae familyasının bir üyesi olan Marrubium cinsi dünyada 40 tür ile temsil edilmektedir. Yurdumuzda ise 19 tür doğal olarak yetişmektedir. Marrubium türleri halk hekimliğinde, solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Marrubium türleri üzerinde yapılan kimyasal çalışmalar sonucunda etken maddeler olarak diterpenler, flavonoitler, fenil propanoitler, alkaloitler, sterol ve yağ asitleri ve uçucu yağlar içerdiği tespit edilmiştir. Marrubium türlerinin özellikle diterpenleri üzerinde yapılmış çalışmalar daha yoğundur. Marrubium trachyticum Boiss. ile yapılan çalışmada etkili bileşik gruplarından flavonoit, tanen, siyanogenetik heterozit, steroidal yapılar ve diterpen ve/veya triterpen varlığı saptanmıştır. Marrubium trachyticum Boiss.'un toprak üstü kısımlanndan diterpenik yapılı bir bileşik olan marrubin ve sterol yapısındaki p-sitosterol izole edilmiştir. İzole edilen bileşiklerin yapılan spektral yöntemlerle (UV, İR, 1H-NMR) aydınlatılmıştır. Bitkinin toprak üstü kısımlanndan kül, asitte erimeyen kül, sülfat külü ve nem miktar tayini yapılmış, sonuç olarak bitkinin %7,2 kül, %0,27 asitte erimeyen kül, %8,6 sülfat külü ve %8,2 nem taşıdığı bulunmuştur. Anahtar Sözcükler Lamiaceae, Marrubium, Marrubium trachyticum, Marrubin, p-Sitosterol.
Özet (Çeviri)
102 SUMMARY Pharmacognostic Studies on the Marrubium trachyticum Boiss. The genus Marrubium, a member of Lamiaceae family is represented with 40 species in the world. There are 19 naturally occuring species in Turkey. Marrubium species have been used traditionally, in the diseases of respirotary system. The chemical investigations on Marrubium species shows that diterpenoids, flavonoids, phenylpropanoids, alkaloids, sterols, fatty acids and volatile oils are active compounds of these species. In this study, it is found that Marrubium trachyticum Boiss. includes flavonoids, tannin, cyanogenetic glycosides, steroids.diterpene and/or triterpene. Marrubium trachyticum Boiss. has yielded a sterol (p-sitosterol) and a diterpene (marrubiin). Their structures have been elucidated by spectroscopic studies (UV, IR, 1H-NMR). Quantitative analysis of total ash, acid insoluble ash, sulphate ash and loss on drying on the aerial parts of Marrubium trachyticum Boiss. gave us the following results as 7,4% ash, 0,27% acid insoluble ash, 8,6% sulphate ash, 8,2% humidity.