Atletizm sporcularında spora bağlılık, sporcu kimlik algısı ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin başarı düzeylerine ve yarışma dallarına göre incelenmesi
Investigation of the relationship between sports commitment, athlete identity perception and psychological resilance in athletics athletes according to success levels and competition branches
  1. Tez No: 902692
  2. Yazar: İSMAİL ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atletizm, Spora Bağlılık, Sporcu Kimliği, Psikolojik Dayanıklılık, Athletics, Commitment to Sports, Athlete Identity, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
.Bu araştırmanın temel amacı atletizm sporcularında spora bağlılık, sporcu kimlik algısı ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin başarı düzeylerine ve yarışma dallarına göre incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak atletizm spor branşının çeşitli dallarından (atma, atlama, koşu ve yürüyüş) yetişkin sporcular (n=265) çalışmaya dâhil edilmiştir. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen bu çalışmada katılımcıların ilgili alanlarda görüşlerinin alınması adına veri toplama aracı olarak katılımcılara toplam 4 ayrı form yöneltilmiştir. Bunlar;“Demografik Bilgi Formu”,“Sporcu Bağlılık Ölçeği”,“Sporcu Kimliği Ölçeği”ve“Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”. Bu veri toplama araçlarıyla elde edilen ham veriler SPSS (26. versiyon) yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz tekniklerinden ise tanımlayıcı istatistiklere ek olarak t-testi, ANOVA ve korelasyon analizlerinden faydalanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre spora bağlılık değişkenine ilişkin sportif başarı ve yaş değişkenlerinde anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Sporcu kimliği değişkeni ilişkin sportif başarı, atletizm dalı ve yaş değişkenlerinde anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Psikolojik dayanıklılık sonuçlarına göre ise cinsiyet, sportif başarı ve yaş değişkenlerine ilişkin anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Son olarak korelasyon analizi sonuçlarına göre atletizm sporcularında spora bağlılık, sporcu kimlik algısı ve psikolojik dayanıklılık değerleri arasında şiddeti ve yönü farklılık göstermekle birlikte ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between sports commitment, athlete identity perception and psychological resilience in athletics athletes according to their success levels and competition branches. For this purpose, adult athletes (n = 265) from various branches of athletics (throwing, jumping, running and walking) were included in the study by using the stratified sampling method. In this study, which was carried out with the relational scanning model, a total of 4 separate forms were sent to the participants as a data collection tool in order to obtain their opinions in relevant areas. These;“Demographic Information Form”,“Athlete Commitment Scale”,“Athlete Identity Scale”and“Brief Psychological Resilience Scale”. Raw data obtained with these data collection tools were analyzed using SPSS (26th version) software. In addition to descriptive statistics, t-test, ANOVA and correlation analysis were used as analysis techniques. According to the analysis results, significant results were obtained in the variables of sports success and age related to the variable of commitment to sports. Regarding the athlete identity variable, significant results were obtained for the variables of sporting success, athletics branch and age. According to the results of psychological resilience, significant results were obtained regarding gender, sports success and age variables. Finally, according to the results of the correlation analysis, it was concluded that there was a relationship between sports commitment, athlete identity perception and psychological endurance values in athletics athletes, although their severity and direction differed.