Kadın atletizm sporcuları ile sedanter kadınların sosyal fizik kaygıları ve beden bölgelerinden memnuniyet düzeyleri açısından karşılaştırılması
Comparison of female athletic athletes and sedenter women in terms of social physical concerns and satisfaction levels with their body regions
  1. Tez No: 902693
  2. Yazar: ELMAS SEDA ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atletizm, Kadın, Sosyal Fizik Kaygısı, Beden Bölgesinden Memnuniyet, Athletics, Women, Social Physique Anxiety, Satisfaction with Body Area
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
.Bu araştırmanın temel amacı kadın atletizm sporcuları ile sedanter kadınların sosyal fizik kaygıları ve beden bölgelerinden memnuniyet düzeyleri açısından karşılaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak atletizm spor branşının çeşitli dallarından (atma, atlama, koşu ve yürüyüş) yetişkin sporcular ve evrenden kolayda örnekleme yöntemi kullanarak sedanter yetişkin kadınlar çalışmaya dâhil edilmiştir. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen bu çalışmada katılımcıların ilgili alanlarda görüşlerinin alınması adına veri toplama aracı olarak katılımcılara toplam 3 ayrı form yöneltilmiştir. Bunlar;“Demografik Bilgi Formu”,“Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği”ve“Beden Bölgelerinden ve Özelliklerinden Hoşnut Olma Anketi”. Bu veri toplama araçlarıyla elde edilen ham veriler SPSS (26. versiyon) yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz tekniklerinden ise tanımlayıcı istatistiklere ek olarak t-testi, ANOVA ve korelasyon analizlerinden faydalanılmıştır. Analiz sonuçları, sporculuk durumuna bağlı sedanter kadınların sosyal görünüş kaygılarının daha yüksek olduğunu ve atletizm sporcularının beden bölgelerinden daha çok memnun olduklarını göstermiştir. Eğitim durumuna bağlı sosyal görünüş kaygısı düzeylerinde farklılık olmadığı fakat beden bölgelerinden memnuniyet hususunda ağırlıklı olarak ortaokul ve lise düzeyindekilerin üniversite düzeyindekilere oranla daha yüksek puan aldığı bulunmuştur. Algılanan aylık ortalama gelir düzeyine bağlı gelirini yüksek düzeyde algılayanların sosyal görünüş kaygılarının daha yüksek olmasıyla birlikte beden bölgelerinden daha yüksek düzeyde memnun oldukları saptanmıştır. Yaş ile sosyal görünüş kaygısı arasında düşük düzey negatif yönlü ilişki olduğu gibi beden bölgelerinden memnuniyet açısından da yönü ve şiddeti değişmekle birlikte ilişkiler olduğu sonucuna erişilmiştir. Son olarak sosyal görünüş kaygısı ile beden bölgelerinden memnuniyet arasındaki ilişki incelendiğinde negatif yönlü orta düzey bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to compare female athletics athletes and sedentary women in terms of their social physique concerns and satisfaction levels with their body parts. For this purpose, adult athletes from various branches of athletics (throwing, jumping, running and walking) were included in the study using the stratified sampling method and sedentary adult women using the convenience sampling method from the population. In this study, which was carried out with the relational scanning model, a total of 3 separate forms were sent to the participants as a data collection tool in order to obtain their opinions in relevant areas. These;“Demographic Information Form”,“Social Appearance Anxiety Scale”and“Satisfaction with Body Regions and Features Survey”. Raw data obtained with these data collection tools were analyzed using SPSS (26th version) software. In addition to descriptive statistics, t-test, ANOVA and correlation analysis were used as analysis techniques. Analysis results showed that sedentary women had higher social appearance concerns due to their athletic status and that athletics athletes were more satisfied with their body parts. It was found that there was no difference in social appearance anxiety levels depending on educational status, but in terms of satisfaction with body parts, mainly those at secondary school and high school level received higher scores than those at university level. It has been determined that those who perceive their income as high, based on the perceived monthly average income level, have higher social appearance anxiety and are more satisfied with their body parts. It was concluded that there is a low-level negative relationship between age and social appearance anxiety, and that there are also relationships in terms of satisfaction with body parts, although their direction and severity vary. Finally, when the relationship between social appearance anxiety and satisfaction with body parts was examined, it was found that there was a moderate negative relationship.