Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu
  1. Tez No: 902797
  2. Yazar: HAMDİYE YILMAZ İMRET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ARTUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sanık, Hürriyet, Alıkoyma, Rıza, kişinin özgürlüğünün sınırlan- dırılması
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Kişinin hürriyeti, üzerinde sıkça durulan konuların başında yer almaktadır. Kavramsal açıdan tanımında geniş fikir ayrılıkları bulunmasa da; sınırları konusunda halen tam bir netlik bulunduğu söylenemez. Ancak bununla birlikte kişi özgürlüğü, diğer tüm özgürlüklerin temelini oluşturması sebebiyle son derece önemli bir konu olmuştur. Zira; vücut bütünlüğü veya serbest hareket etme yetisi kısıtlanmış olan kişinin diğer hak ve hürriyetlerini de kullanması mümkün değildir. Bu nedenle kişi özgürlüğü hem uluslararası alanda insan hakları ile ilgili metin ve sözleşmelerde düzenlenmiş; hem de gerek anayasal düzeyde gerekse yasalarımızda da düzenlenerek etkin bir şekilde ko- runması gereken bir hak olarak yer verilmiştir. Çalışmamızda, bu denli önemli ve temel bir hak olan kişi hürriyetinin korunmasını amaçlayan kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun Yargıtay kararları ışığında in- celenmesine çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The freedom of the person is one of the most frequently emphasized issues. Althout there are no wide disagreements in its definition from a conceptual perspective; it cannot be said that there is still complete clarity about its borders. However, personel freedom has become an extremery important issue as it forms the basic of all other freedoms. For; it is not possible for a person whose physical integrity for ability to move freely to exercise other rights and freedoms. Fort his reason, personel freedom is regulatedboth internationally in texts and agreements regaring human rights; it is also included as a right that must be regulated and effectivelly protected bothn at the constitutional level and in our laws. In our study, we will try to examine the crime of depriving a person of her freedom, which aims to protect the freedom of person, which is such an important and funda- mental right, in the light of the Supreme Court decisions.