Ahilik ve bir politik kamusal ahlak inşası
Ahi̇li̇k and the construction of a political public morality
- Tez No: 902902
 - Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ERTUGAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
 - Anahtar Kelimeler: Ahi, Ahilik, Politik Kamusal Ahlak, Ahi, Ahilik, Political Public Ethics
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bir meslek örgütlenmesi olan Ahilik, Türk ve İslam kültüründe ahlaki bir referans noktası olarak gösterilebilir. Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu'da ortaya çıkan ve meslek sahiplerinin etik ve ahlaki ilkelerine yönelik çalışmalarını düzenleyen bir yapılanmadır. Ahilik, dayanışma, dürüstlük, çalışma disiplini gibi değerleri ön planda tutmaktadır ve aynı zamanda ticaretin, üretimin ahlaki çerçevede yürütülmesini teşvik etmektedir. Bu bağlamda, Ahilik'in bir nevi politik-kamusal ahlak inşası olarak değerlendirilmesinin altında yatan en önemli sebep, yalnızca bireyin kişisel ahlaki sorumluluklarını değil, aynı zamanda toplumsal düzeni ve adaleti de güçlendirme amacını ön planda tutması gösterilebilir. Ahilik geleneği toplumdaki güven ve adaletin tesis edilmesine katkı verdiği, buna bağlı olarak da ekonomik faaliyetlerin sosyal sorumluluk bilinci çerçevesinde yürütülmesine teşvik etmektedir. Günümüzde Ahilik ilkeleri ve benzer referans kaynakları, özellikle iş dünyası ve kamu yönetimi hususunda oluşan etik sorunlarla mücadelede etkin rol oynayabilir. Ahilik geleneğinin hesap verilebilirliği, toplumsal dayanışma ve adaleti ön plana tutması, modern toplumlarda politik ve kamusal ahlakın inşasında etkin rol oynayabilecektir. Sonuç itibariyle Ahilik geleneğinin günümüzdeki değerler ve ilkeleri etik bir toplum oluşturmak veya devamlılığını sağlamak açısından önemli kaynak olarak görüldüğüdür. Ahilik kültürünün, modern toplumdan politik kamusal ahlakın inşasına kadar hemen her alanın ahlaki modernizasyonunda en önemli referans noktası olduğu şeklinde çıkarım yapmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Ahilik can be considered as a significant moral reference point in Turkish and Islamic culture, functioning as a professional organization that emerged in Anatolia in the 13th century to regulate the ethical and moral principles of its members. Ahilik emphasizes values such as solidarity, honesty, and work discipline, encouraging ethical conduct in trade and production. The underlying reason for viewing Ahilik as a form of political and public moral construction lies in its focus not only on individuals' personal ethical responsibilities but also on strengthening social order and justice. The Ahilik tradition contributes to establishing trust and justice in society, thereby promoting economic activities within the framework of social responsibility awareness. In today's world, Ahilik principles and similar reference sources can play an effective role, particularly in addressing ethical issues in business and public administration. By prioritizing accountability, social solidarity, and justice, the Ahilik tradition can effectively contribute to building political and public morality in modern societies. In conclusion, the values and principles of Ahilik are recognized as an important resource for fostering an ethical society and ensuring its continuity. It is possible to infer that Ahilik culture serves as a crucial reference point for the modernization of various fields, including the construction of political and public morality.