An analysis of how turkish furniture industry influencers on social media affect consumers' decisions to purchase
Türk mobilya sektörünün sosyal medya etkilerini tüketicilerin satın alma kararlarına nasıl etkilediğinin analizi
- Tez No: 902914
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya fenomenleri, influencer pazarlaması, Türkiye mobilya pazarı, tüketici davranışı, özgünlük, Social media influencers, influencer marketing, Turkish furniture market, consumer behaviour, authenticity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dijital Ekonomi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, karma yöntem yaklaşımı kullanarak, Türk mobilya sektöründe sosyal medya fenomenlerinin tüketici davranışları üzerindeki önemli etkisini araştırmaktadır. Kentleşme, artan ücretler ve değişen tüketici ihtiyaçları tarafından yönlendirilen niceliksel araştırmalar, genişlemeye hazır güçlü bir endüstriyi gösteriyor. Pazarın, Almanya ve Irak gibi ülkelere yapılan büyük ihracatlarla desteklenen, 2021-2028 için tahmin edilen %18,5'lik bir bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) var. Tüketicinin seçim yapma sürecinin sosyal medya fenomenlerinden etkilenen karmaşık dinamikleri, niteliksel gözlemlerle araştırılıyor. Bulgular, sosyal onay, duygusal çekicilik ve pratikliğe odaklanan Türk tüketicilerin, estetik zevklerine ve yaşam tarzı hedeflerine uygun influencer önerilerine yöneldiğini ortaya koyuyor. Önemli unsurlar güven ve özgünlük haline gelir; müşteriler, samimi görüşler sunan ve topluluk katılımını teşvik eden etkileyicileri seçer. @evdekorasyonu ve @mobilya_tasarim gibi önemli influencerlar çok fazla güce sahip ve müşteri etkileşimini ve satın alma kararlarını teşvik etmek için Instagram ve TikTok gibi sosyal medya sitelerini kullanıyor. Etkileşimli içerik ve tanıtım stratejileri kullanmak, dönüşüm oranlarını artırır; bu da, dijital odaklı bu sektörde özelleştirilmiş etkileyici pazarlamanın değerini vurgular. Bu çalışmada korelasyon ve Tematik analiz sonuçları, etkileyici pazarlamanın müşteri algılarını ve marka sadakatini temelden nasıl değiştirebileceğini göstermek için kullanılmıştır. Çalışma, firmaların etkileyicilerin gücünü başarılı bir şekilde kullanmak ve acımasız Türk mobilya pazarında pazarlık yapmak için yeni dijital stratejiler oluşturması ve değiştirmesi gerektiği sonucuna varıyor.
Özet (Çeviri)
By using a mixed-methods approach, this study investigates the significant impact of social media influencers on consumer behaviour in the Turkish furniture industry. Driven by urbanization, growing wages, and changing consumer needs, quantitative research shows a strong industry ready for expansion. The market has a compound annual growth rate (CAGR) of 18.5% predicted for 2021 to 2028, supported by large exports to countries like Germany and Iraq. The complex dynamics of consumer choice-making impacted by social media influencers are explored in qualitative observations. The findings reveal that focusing on social validation, emotional appeal, and practicality, Turkish consumers are drawn to influencer suggestions that match their aesthetic tastes and lifestyle goals. Crucial elements become trust and authenticity; customers choose influencers who provide sincere opinions and encourage community involvement. Important influencers, like @evdekorasyonu and @mobilya_tasarim, have a lot of power and use social media sites like Instagram and TikTok to encourage customer interaction and purchase decisions. Using interactive content and promotional strategies improves conversion rates, which emphasizes the value of customized influencer marketing in this digitally driven industry. The results of correlation and Thematic analysis are used in this study to demonstrate how influencer marketing can fundamentally change customer perceptions and brand loyalty. The study concludes that firms must modify and create new digital strategies to successfully use influencers' power and negotiate the cutthroat Turkish furniture market.