Ursula King'in Düşünceleri Işığında Feminist Teoloji, Kadın ve Maneviyat
Feminist Theology, Women and Spirituality in the Light of Ursula King's Thoughts
- Tez No: 902969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF HİLAL KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ursula King, Feminist Teoloji, Feminizm, Kadın, Maneviyat, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Deneyimi, Feminist Maneviyat, Ursula King, Feminist Theology, Feminism, Women, Spirituality, Gender, Women's Experience, Feminist Spirituality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Ursula King'in Düşünceleri Işığında Feminist Teoloji, Kadın ve Maneviyat İpeknur AÇIKGÖZ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı Günümüzde kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konularında toplumsal bilinç gittikçe artmakta ve etkileri geniş kitlelere ulaşmaktadır. Kadınların eşitlik, hak ve özgürlüklerini savunan ve kadınların her türlü ötekileştirilmesini eleştiren feminizm, 18. yüzyıl sonlarında başlayıp dalgalar halinde yayılarak akademik çalışmalarda ve eğitim müfredatında da yer almaya başlamıştır. Bu etkiler sadece kamusal alanla sınırlı kalmayıp içerisinde ataerkil ön kabulleri barındırdığı ve erkek egemen hiyerarşi sistemi tarafından yorumlandığı düşünülen dini gelenekleri de içine alarak yeni bir teoloji denemesi olan feminist teolojinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Temelleri 1960'lı yıllarda atılan ve Hıristiyanlık bağlamında gelişen feminist teoloji, önemli kadın teologların bu alanda zengin çalışmalar yapmasına olanak sağlamıştır. Bu teologlardan biri de Roma Katolik olan din bilgini Ursula King olmuştur. Bu araştırmada ülkemizde hakkında çalışma yapılmamış olan, hayatını dinin zenginliğini ve çeşitliliğini tüm insanlara aktarmaya adayan Profesör Ursula King'in, toplumsal cinsiyet, kadın, maneviyat ve feminist teoloji alanlarında yaptığı çalışmaları ve görüşleri incelenmiştir. Ursula King'i tanıtmak ve görüşleriyle farklı perspektifler yaratmak amacıyla yaptığımız bu çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Feminist Theology, Women and Spirituality in the Light of Ursula King's Thoughts İpeknur AÇIKGÖZ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Sciences Philosophy and Religious Sciences Program Today, social awareness on women's rights and gender equality is increasing and its effects are reaching large masses. Feminism, which advocates for women's equality, rights and freedoms and criticizes all forms of marginalization, started in the late 18th century and spread in waves and began to be included in academic studies and educational curricula. These influences were not limited to the public sphere, but also extended to religious traditions, which were thought to contain patriarchal presuppositions and to be interpreted by the male-dominated hierarchy system, leading to the emergence of feminist theology, a new theological experiment. Feminist theology, whose foundations were laid in the 1960s and developed in the context of Christianity, has enabled important women theologians to carry out rich studies in this field. One of these theologians was the Roman Catholic theologian Ursula King. In this study, the works and views of Professor Ursula King, who has devoted her life to conveying the richness and diversity of religion to all people, in the fields of gender, women, spirituality and feminist theology are examined. This study, which aims to introduce Ursula King and create different perspectives with her views, consists of an introduction, two chapters and a conclusion.