Kriz yönetim stratejileri bağlamında avrupa birliği turizm politikalarının dönüşümü
Transformation of The European Union tourism policy in the context of crisis management strategies
  1. Tez No: 903022
  2. Yazar: EDA AKKAYA EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz Yönetimi, Kriz Yönetim Stratejileri, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Turizm Politikası, Avrupa Birliği Turizm Politikasının Dönüşümü, Crisis Management, Crisis Management Strategies, European Union, European Union Tourism Policy, Transformation of European Union Tourism Policy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET KRİZ YÖNETİM STRATEJİLERİ BAĞLAMINDA AVRUPA BİRLİĞİ TURİZM POLİTİKASININ DÖNÜŞÜMÜ Bu tez çalışması, Avrupa Birliği (AB) turizm politikalarının kriz yönetim stratejileri bağlamında dönüşümünü incelemektedir. Çalışma, turizm krizlerinin AB ülkelerinde yarattığı ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri ele alarak, bu krizlerin yönetiminde benimsenen stratejileri ve politikaları değerlendirmektedir. Tez, özellikle yoğun turist çeken kentlerde ortaya çıkan sorunları ve bu sorunlara karşı alınan tedbirleri detaylı bir şekilde analiz etmektedir. Tezin amacı, AB'nin turizm politikalarının tarihsel gelişimini ve mevcut krizler karşısında nasıl bir dönüşüm geçirdiğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, AB ülkelerinin şehir planlaması, sürdürülebilir turizm uygulamaları, yasal düzenlemeler ve yerel halkın katılımı gibi alanlarda aldığı tedbirler incelenmiştir. Ayrıca, kriz yönetimi ve stratejik planlama süreçlerinde turizm sektöründe yenilikçi yaklaşımların nasıl benimsendiği de araştırılmıştır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemleri kullanılmış ve literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca, AB turizm politikaları üzerine yapılan mevcut araştırmalar, resmî belgeler ve raporlar incelenmiştir. Verilerin analizi sonucunda, AB'nin turizm politikalarında önemli değişiklikler yaparak daha sürdürülebilir ve dirençli bir turizm sektörü oluşturmayı hedeflediği görülmüştür. Varılan sonuçlar, AB'nin turizm krizlerine karşı daha proaktif ve bütünleşmiş yaklaşımlar geliştirdiğini göstermektedir. Şehir planlaması ve altyapı yatırımlarının yanı sıra, sürdürülebilir turizm uygulamaları ve yerel halkın katılımının artırılması gibi stratejiler benimsenmiştir. Ayrıca, yasal düzenlemeler ve kotalar ile turizm sektörünün daha kontrol edilebilir ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi amaçlanmıştır. Bu dönüşüm, AB'nin turizm politikasının gelecekte daha çevreci, ekonomik olarak sürdürülebilir ve toplumsal açıdan duyarlı olmasını sağlayacaktır. Sonuç olarak, bu tez çalışması, AB turizm politikalarının kriz yönetimi bağlamında nasıl evrildiğini ve bu süreçte hangi stratejilerin etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, AB'nin gelecekteki turizm politikalarının şekillendirilmesine katkı sağlayacak önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFORMATION OF THE EUROPEAN UNION TOURISM POLICY IN THE CONTEXT OF CRISIS MANAGEMENT STRATEGIES This thesis examines the transformation of European Union (EU) tourism policies in the context of crisis management strategies. The study addresses the economic, environmental, and social impacts of tourism crises in EU countries, evaluating the strategies and policies adopted in managing these crises. The thesis specifically analyzes the problems arising in cities with high tourist influxes and the measures taken to address these issues. The aim of the thesis is to reveal the historical development of EU tourism policies and how they have transformed in response to current crises. In this context, the measures taken by EU countries in areas such as urban planning, sustainable tourism practices, legal regulations, and local community participation have been examined. Additionally, the research investigates how innovative approaches in the tourism sector have been adopted in the processes of crisis management and strategic planning. In this study, qualitative research methods were used, and a literature review was conducted. Furthermore, existing research on EU tourism policies, official documents, and reports were analyzed. The analysis of the data shows that the EU aims to create a more sustainable and resilient tourism sector by making significant changes in its tourism policies. The findings indicate that the EU has developed more proactive and integrated approaches to tourism crises. Strategies such as urban planning and infrastructure investments, as well as the enhancement of sustainable tourism practices and increased local community participation, have been adopted. Moreover, legal regulations and quotas aim to manage the tourism sector in a more controllable and sustainable manner. This transformation will ensure that the future EU tourism policy is more environmentally friendly, economically sustainable, and socially sensitive. In conclusion, this thesis reveals how EU tourism policies have evolved in the context of crisis management and identifies the effective strategies in this process. These findings provide important insights that will contribute to shaping the future tourism policies of the EU.