Şeyh Musa Mardinî'nin hayatı, tasavvufî görüşleri ve el-Kelâmü'l-Vâfî fî Ahkâmi's-Sûfî adlı eseri
Sheikh Musa Mardini's life, sufi views and his work entitled Al-Kelâmü'l-Vâfî fî Ahkâmi's-Sûfî
  1. Tez No: 903066
  2. Yazar: MUSTAFA ÇABUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyh Musa Mardinî, el-Kelâmü'l-Vâfî fî Ahkâmi's-Sûfî, Nakşibendî-Hâlidî, Hâlidî-Seydaî, Sheikh Musa Mardini, al-Kelâmü'l-Vâfî fî Ahkâmi's-Sûfî, Nakşibendî-Khâlidî, Halidî-Seydaî
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerek ilmî gerekse tasavvufî açıdan topluma önemli katkılar sağlayan ve hizmet eden şahsiyetlerden birisi de Şeyh Musa Mardinî (Atan)'dir. Bu çalışmada, yaşadığı dönemde ilmî, edebî ve tasavvufî kimliği ile şöhret bulan Şeyh Musa Mardinî eserleri bağlamında tanıtılmış, medrese ve tekke faaliyetleri yanında vaaz ve sohbetleriyle toplumsal dayanışma, birlik ve beraberlik hususundaki rolü ve katkısının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada Şeyh Musa tarafından kaleme alınan eserler yanında onun hakkında bilgi veren kaynaklar incelenerek, tasavvufî görüşleri tespit edilmiş, bu tespitler tasavvufun klasik kaynaklarındaki bilgilerle karşılaştırılarak işlenmiştir. Yine gerek Şeyh Musa'nın hayatı gerekse tasavvufî görüşleri hakkında, oğlu Molla Hikmet Atan ile yaptığımız görüşmede elde ettiğimiz bilgilerden yararlanılmıştır. Çalışmamız neticesinde Şeyh Musa'nın yaşadığı dönemde medrese ve tekke mensupları yanında bölge halkı üzerinde büyük bir nüfuzunun olduğu, bu nüfuzu sayesinde birlik ve dayanışma hususunda topluma önemli katkılar sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Sheikh Musa Mardini (Atan) is one of the personalities who contributed and served the society both scientifically and in terms of mysticism in the Southeastern Anatolia region. In this study, Sheikh Musa Mardini, who became famous with his scientific, literary and mystical identity during his lifetime, was introduced in the context of his works, and it was aimed to reveal his role and contribution to social solidarity, unity and solidarity with his sermons and conversations, as well as his madrasa and lodge activities. In the study, besides the works written by Sheikh Musa, the sources giving information about him were examined, his mystical views were determined and these determinations were processed by comparing the information in the classical sources of Sufism. We benefited from the information which we obtained in our meeting with his son Molla Hikmet Atan about the life and mystical views of Sheikh Musa. As a result of our study, it was seen that Sheikh Musa had a great influence on the people of the region as well as the members of the madrasah and lodge during his lifetime, and thanks to this influence he made significant contributions to the society in terms of unity and solidarity.