David Easton'un siyasal sistem analizi kapsaminda Z kuşaği siyasal katilim davranişlari: Atatürk Üniversitesi örneği
Political participation behaviors of generation Z in the scope of David Easton's political system analysis: The case of Atatürk University
  1. Tez No: 903546
  2. Yazar: SALİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal Katılım, Siyasal Katılım Davranışları, Siyasal Sistem, David Easton'un Siyasal Sistem Analizi, Kuşak Teorisi, Z Kuşağı, Politics, Political Participation, Political Participation Behaviors, Political System, David Easton's Political System Analysis, Generation Theory, Generation Z
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
David Easton'un siyasal sistem analizi, siyaset biliminin temel bir yaklaşımıdır. Easton, siyasal sistemleri, çeşitli aktörlerin etkileşimleriyle karmaşık yapılar olarak tanımlar. Siyasal sistemler, toplum ve çevreden gelen girdileri işleyerek politika çıktıları üretir; bu döngü, sistemin istikrarını sağlar ve geri bildirim mekanizmalarıyla sürdürülür. Siyasal katılım ise, bu sistemin önemli bir girdi türüdür ve bireylerin siyasi süreçlere aktif olarak katılmasını ifade eder. Bu çalışma ise, Atatürk Üniversitesi öğrencileri özelinde 651 Z kuşağı seçmeniyle gerçekleştirilen çevrimiçi anket çalışmasıyla, Z kuşağı seçmenlerinin siyasal sisteme girdi sağladıkları siyasal katılım davranışları faktörlerinin demografik değişkenler ile arasındaki anlam ilişkisi ve etkisini analiz etmeye yöneliktir. Anket verileri, istatistiksel paket programı tekniği ile analiz edilerek Z kuşağı seçmenlerinin demografik özellikleri ve siyasal katılım davranışları faktörleri incelenmiş ve aralarındaki ilişki analizleri tablolar haline getirilmiştir. İlişki analizleri bulgularına göre, Z kuşağı öğrencilerinin; siyasal katılım davranışları ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ve siyasal katılım davranışları cinsiyet değişkenlerine bağlı olarak değiştiği, ancak siyasal katılım davranışları ile kalınan yer ve öğrenim görülen eğitim düzeyi değişkenleri arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı ve siyasal katılımın bu değişkenlere bağlı olarak değişmediği tespit edilmiştir. Diğer demografik değişkenlerle siyasal katılım davranışları faktörleri arasında ise farklı ilişki ve etkilerin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
David Easton's political system analysis is a fundamental approach in political science. Easton defines political systems as complex structures formed by interactions among various actors. Political systems process inputs from society and the environment to produce policy outputs; this cycle maintains the system's stability and is sustained through feedback mechanisms. Political participation, an important type of input, refers to individuals actively engaging in political processes. This study aims to analyze the relationship and impact of demographic variables on the political participation behaviors of Generation Z voters through an online survey conducted with 651 Generation Z voters at Atatürk University. It examines the factors of political participation behaviors that contribute to the political system and their significant relationships with demographic variables.The survey data was analyzed using statistical software to examine the demographic characteristics and political participation behaviors of Generation Z voters. The relationship analyses were presented in tables. The findings revealed a significant relationship between political participation behaviors and gender, indicating that political participation varies based on gender. However, no significant relationship was found between political participation behaviors and the variables of residence and education level. Other demographic variables showed different relationships and effects on political participation behaviors.