Rutin laboratuvar ve gaz kramatografisi yöntemleriyle tanımlanan mycobacterium türlerinin anti tüberkülo ilaçlara ve ofloksasine in vitro duyarlılığı
  1. Tez No: 90367
  2. Yazar: SELİM GÖRGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mycobacterium, Tüberküloz, Antitüberkülo İlaç Duyarlılığı, Microbial Identification System (MİS), Gaz Kromatografisi, Mycobacterium, Tuberculosis, Antituberculous drug susceptibility, Microbial Identification System (MIS), Gas-chromatography
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalışma, pulmoner tübeküloz olduğu düşünülen olguların balgam örneklerinden izole edilen ve rutin tanı yöntemlerinin yanısıra Microbial Identification System (MİS) ile gaz-kromatograflsi yöntemiyle de tanımlanan çeşitli Mycobacterium türlerinin antitüberkülo ilaçlara ve ofloksasine duyarlılıklarının araştırılması amacıyla planlandı. Gaz-kromatografisi incelemesinde, 52'sinin M. tuberculosis, ikisinin M. xenopi ve birinin de M. avium-intracellulare olduğu saptanan toplam 55 susun ilaç duyarlılıkları Lowenstein Jensen besiyerinde proportion yöntemiyle araştırıldı. M. tuberculosis suşlarınında kritik ilaç konsantrasyonları için streptomisin (SM)'e % 17.3, izoniazid (INH)'e % 3.9, etambutol (EM)'e yine % 3.9 oranında ilaç direnci saptandı. Kritik ilaç konsantrasyonlarında rifampin (RIF) ve ofloksasin (OFX)'e karşı direnç gözlenmedi. Birden fazla ilaca karşı direnç sadece 1 susta (INH, SM ve EM'e karşı) tesbit edildi. M. xenopi suşlarından birisi INH ve RIF direncine sahipken, M. avium-intracellulare susunda ilaç direncine rastlanmadı. Sonuçta, bölgemizde izole edilen Mycobacterium suşlarının denenen antimikrobiklere karşı direnç oranlarının çok yüksek olmaması sevindirici olarak değerlendirilmesine rağmen son yıllarda tüm dünyada tüberkülozlu olgularda ve Mycobacterium'larm direnç patenlerinde görülen artışların yöremizi de etkileme olasılığı her zaman vardır. Tüberkülozun daha etkin kontrolü amacıyla, tedavi öncesi bakterinin standart ve hızlı bir şekilde identifıkasyonunun yanısıra duyarlılık testlerinin de çalışılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to search susceptibility of Mycobacterium species, isolated from the sputum specimens of cases with the suspected diagnosis of pulmonary tuberculosis and identified in the Microbial Identification System (MIS) by gas-chromatography method as well as by routine diagnostic methods, to antituberculous drugs and ofloxacin. In gas-chromatography study, the drug sensitivity of a total of 55 strains (52 of which were Mycobacterium tubercolosis, 2 were M. xenopi and one was M. avium-intracellulare) were investigated in Lowenstein-Jensen medium with the proportion method. In M. tubercolosis strains, the drug resistance for critical drug concentration was detected as 17.3 % to streptomycin (SM), 3.3 % to isoniasid (INH) and also 3.9 % to ethambuthol (EM). The resistance to ofloxacin (OFX) and rifampicin (RIF) was not observed. Only one strain showed multiple drug resistance (against INH+SM+EM). While one of M. xenopi strains has the resistance to INH and RIF, the M. avium-intracellulare strain was sensitive to all of the drugs. In conclusion, although the resistance rates of Mycobacterium strains isolated in our region against examined antimicrobics were not much higher, worldwide increases in the frequency of tuberculosis cases and increases in resistance patterns of mycobacteria could also affect our region. For the purpose of more efficient management of tuberculosis, it would be necessary to do the sensitivity tests in addition to standard and rapid identification of bacteria before therapy.