Dış ticarette kullanılan teslim şekillerinin İslam hukuku açısından değerlendirilmesi
Evaluation of delivery methods used in foreign trade in terms of Islamic law
- Tez No: 903710
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası Ticaret, Economics, International Trade
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Uluslararası Ticaret, Teslim Şekilleri, Incoterms, Teslim, Kabz, Islamic Law, International Trade, Delivery Types, Incoterms, Delivery, Qabz
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüz teknolojik ve ekonomik gelişmeler ışığında uluslararası ticaretin kullanım alanı gün geçtikçe genişlemektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak, gerçekleşen ticari işlemlerin kontrol edilebilmesi ve taraflar arasında oluşabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu sebeplerden ötürü uluslararası alanda otorite sağlayan bir kurum oluşturulması ve uluslararası ticari işlemlerin yeknesak bir kural bütününe bağlanması kaçınılmazdır. Bu amaçla, gerçekleşen ticari işlemlerin kapsamına müdahil olarak ticari teslim şekilleri geliştirilmiştir. Çalışmamız, günümüz dış ticaret işlemlerinde kullanılan ve ilgili mevzuat kapsamında düzenlenen teslim şekillerinin İslam Hukuku açısından değerlendirilmesini konu edinmektedir. Çalışmamızın amacı, günümüzde gerçekleştirilen uluslararası ticari işlemlerin daha sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesine yönelik öneriler sunmak ve bu alandaki muhtemel problemleri tespit ederek problemin giderilmesine katkı sağlamaktır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde Incoterms ve teslim şekilleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde İslam Hukukunun kabz fiiline yönelik hükümleri incelenerek teslim şekillerinde kabzın tamamlanması durumu incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise Incoterms teslim şekillerine yönelik hasar sorumluluğunun nakli, tasarruf yetkisinin intikali ve masraf sorumluluğunun geçişi huşularının İslam Hukuku bağlamında değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmanın bölümleri içerisinde teslim şekillerinin her biri detaylı olarak incelenmiştir. Dış ticaret işlemlerinde kullanılan 11 teslim şekli içerisinde yer alan 4 teslim şeklinin fıkhen tartışmalı olduğu değerlendirilmiştir. Çalışma neticesinde mevcut alanın geliştirilmesine veya yeni ürünlerin çıkmasına fırsat sağlanabildiği gibi bu alana yakın konularda değerlendirme yapılması gereken hususları da gün yüzüne çıkararak alanın teorik gelişimine de katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In light of today's technological and economic developments, the area of use of international trade is expanding day by day. As a natural consequence of this, it is necessary to control commercial transactions and prevent possible disputes between the parties. For these reasons, it is inevitable to establish an institution that provides authority in the international arena and binds international commercial transactions to a uniform set of rules. For this purpose, commercial delivery methods have been developed by being included in the scope of commercial transactions. Our study evaluates the delivery methods used in today's foreign trade transactions and regulated within the scope of the relevant legislation in terms of Islamic Law. Our study aims to provide suggestions for a healthier realization of today's international commercial transactions and to contribute to the elimination of possible problems in this field by identifying them. Our study consists of three parts. In this context, in the first part of the study, information about Incoterms and delivery methods is given. In the second part, the provisions of Islamic Law regarding the act of qabz were examined and the completion of qabz in delivery methods was discussed. In the third and last part of the study, the transfer of damage liability, transfer of disposition authority, and transfer of expense responsibility regarding Incoterms delivery methods were evaluated in the context of Islamic Law. Each of the delivery methods was examined in detail within the sections of the study. It has been evaluated that 4 delivery methods among the 11 delivery methods used in foreign trade transactions are controversial in jurisprudence. As a result of the study, not only has the opportunity been provided for the development of the existing field or the emergence of new products, but it has also contributed to the theoretical development of the field by bringing to light the issues that need to be evaluated on issues close to this field.