Polonya ve Türk dilinde ortaçlar ve sıfat cümlecikleri
Adjectival participles and adjective clauses in Polish and Turkish language
- Tez No: 903712
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDA KÖYCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Polonya Dili, Türk dili, Ortaç, İlgi Adılı, Sıfat Cümleciği, Polish, Turkish, Adjectival Participle, Relative Pronoun, Adjective Clause
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Polonya Dili ve Kültürü Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 426
Özet
Sonuç bölümüyle birlikte dört bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde Türk dilindeki, ikinci bölümünde Polonya dilindeki ortaçlar ve sıfat cümlecikleri incelenmiştir. Yabancı bir dil öğrenmekte olan kişi, öğreneceği her sözcüğü kendi dilindeki karşılığı ile eşleştirmeye çalışır. Benzer şekilde, kişi öğrenmekte olduğu yabancı dilin sözcük ve tümce bilgisine ilişkin özelliklerini de ilkin ana dilinin sözcük ve tümce bilgisine ilişkin özelliklerinde arar, iki dil arasında bu yönde bir karşılaştırma, eşleştirme yapmaya çalışır. Bu gerçeklikten hareketle, çalışmanın üçüncü bölümünde Polonya ve Türk dilindeki ortaçlar ve sıfat cümlecikleri karşılaştırılmış, aralarındaki benzerlik ve farklılıklar belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is composed of the four chapters including the conclusion. The participles and adjective clauses in Turkish language are discussed in the first chapter. The participles and the relative clauses in Polish language are discussed in the second chapter. The person who learns a foreign language tries to equate every word he will learn with its equivalent in his own language. Similarly, the person searches first for the syntactic features of the language which he learns in those of his own native language, compares the features of both of the languages with each other and tries to equate them. Based on this reality, in the third chapter did we try to compare the participles and the relative clauses in Polish with the ones in Turkish and to identify similarities and differences between them.