Taberî tefsiri Kıyâme Suresi'nde yer alan rivâyetlerin tahrîc ve değerlendirmesi
The authentication and evaluation of the narrations found in tabari's tafsi̇r on Surah al-Qi̇yamah
  1. Tez No: 903735
  2. Yazar: MERVE YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Taberî, Câmiu'l-Beyân, Kıyâme, Hadis, al-Tabari, Jami'u'l-Bayan, al-Qiyamah, Hadith
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Muhammed b. Cerîr et-Taberî özellikle tefsir ilminde önemli yere sahip bir âlimdir. Eserleri, İslâm'ın erken dönemlerini içine alan önemli birer kaynak olarak kabul edilmektedir. Bahsedilen önemli kaynaklardan biri olan Câmiu'l-Beyân an Te'vîli Âyi'l-Kur'ân, tefsir ilminin erken dönem malzemelerini ihtiva etmektedir. Taberî, tefsirinde Hz. Peygamber'den gelen rivayetlere, sahâbe ve ondan sonra gelenlerin görüşlerine yer vermiştir. Bu açıdan İmâm Taberî'nin tefsiri geniş bir kaynağa sahiptir. Bu çalışmanın gayesi, Taberî'nin Câmiu'l-Beyân adlı eserinin Kıyâme Sûresi bölümünde geçen rivâyetlerin kaynaklarını tespit edip değerlendirmelerini yaparak hadis ilmi açısından değerini ortaya koymaya çalışmaktır. Giriş ve iki bölümden müteşekkil çalışmamızın giriş bölümünde, araştırmamızın konusu, amacı, kapsamı ve kaynakları üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Taberî'nin hayatı, ilmî kişiliği ve hadis ilmindeki yeri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise Taberî'nin Câmiu'l-Beyân isimli eserindeki Kıyâme Sûresi'nde geçen rivâyetlerin tespit edilerek değerlendirmesi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Muhammad b. Jarir al-Tabari is a scholar who has an important place especially in the field of tafsir. His works are considered as important sources covering the early periods of Islam. Jami'u'l-Bayan an Ta'wili Ayi'l-Quran, one of the important sources mentioned, contains the early period materials of tafsir. Tabari included narrations from the Prophet, the views of the companions and those who came after him in his tafsir. In this respect, Imam Tabari's tafsir has a wide source. The aim of this study is to try to reveal the value of the narrations in the Qiyamah section of Tabari's Jami'ul-Bayan in terms of hadith science by determining their sources and evaluating them. In the introduction part of our study, which consists of an introduction and two parts, the subject, purpose, scope and sources of our research are emphasized. In the first part, information is given about Tabari's life, his scientific personality and his place in hadith science. In the second part, it is tried to determine and evaluate the narrations in the Qiyamah section of Tabari's Jami'ul-Bayan.