Askerliğin kutsallığının inşası
Construction of the sanctity of military service
- Tez No: 903739
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE EYLEM ÖZKAYA LASSALLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Maxqda, Nitel Araştırma, Tematik İçerik Analizi, Askerliğin Kutsallığı, Seküler Kutsallık, Maxqda, Qualitative Research, Thematic Content Analysis, Sacredness of Military Service, Secular Sacredness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma askerliğin kültürel ve toplumsal değerlerle ilişkisini, askerlik algısının nasıl inşa edildiğini, toplumsal normlar ve ideolojilerin rolünü ve askerliğin ulusal kimlikle ilişkisini askerliğin neden kutsal olarak görüldüğü bağlamında inceleyerek topluma daha geniş bir perspektif sunmayı hedeflemektedir. Araştırmanın önemi, sadece dini anlamda düşünülen kutsallığın seküler anlamda da yansımalarını göstermeye ve toplumun askerlik kavramına dair daha derin bir anlayış geliştirmesine katkı sağlamaya çalışmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinde derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde eğitim gören ve askerlik görevini yapmamış, yapmak zorunda olan 15 katılımcı ile gerçekleşmiştir. Kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların hepsi erkektir. 13 tanesi lisans, 2 tanesi yüksek lisans öğrencisidir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiş, Maxqda programı kullanılarak tematik içerik analizi ile analiz edilmiştir. Ulaşılan bulgular yorumlanıp yapılan tespitler sonuç bölümünde sunulmuştur. Askerliğin meslek olarak kutsal kabul edildiği ve şehitliğin bu mesleği yapmakta motivasyon kaynağı olduğu elde edilen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
In order to provide a more comprehensive understanding, this study will look at how cultural and social values relate to military service, how the perception of military service is formed, the influence of social norms, and the connection between military service and national identity in relation to the reasons why military service is revered. The research holds significance in demonstrating the secular interpretation of sacredness, which is primarily associated with religion, and in fostering a more profound comprehension of the notion of military service. In-depth interviewing was one of the qualitative research methodologies included in the study. Fifteen students enrolled in Kırklareli University's Faculty of Economics and Administrative Sciences who had not completed their military duty participated in the study. The convenience sampling method was used. Every contestant was a man. Of them, two are MA students and the other thirteen are undergraduates. Semi-structured interviews were used to collect the research data, which Maxqda software was used to analyze the content thematically. It was also found that military service is considered sacred as a profession and martyrdom is a source of motivation for doing this profession.