Kardiyak cerrahide aortik kros klemp sırasındaki anestezi idamesinde sevofluran kullanımının postoperatif deliryuma etkisinin araştırılması
Investigation of the effect on postoperative delirium of sevoflurane use in maintenance of anesthesia during aortic cross-clamping in cardiac surgery
  1. Tez No: 903810
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇİĞDEM ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak cerrahi, Postoperatif deliryum, Sevofluran, Cardiac surgery, Postoperative delirium, Sevoflurane
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çalışmamızda açık kalp cerrahisi hastalarında kardiyopulmoner bypasın her aşamasında anestezi idamesinde sevofluran kullanılan hastalarda postoperatif dönemde görülen deliryumun sıklığını ve bu hasta grubunda postoperatif deliryum risk faktörlerini tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Ocak 2022-Haziran 2022 tarihleri arasında Derince Eğitim Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde açık kalp cerrahisi yapılan hastalar üzerinde yapıldı. Çalışmamız gözlemsel prospektif bir çalışma olarak dizayn edildi. Açık kalp cerrahisi geçirecek hastalar öncesinde bilgilendirilerek yazılı onamları alındı ve Mini mental durum testi (MMST) ≥25 olan toplamda 88 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, ek hastalıkları, cerrahi tipi, anestezi süresi, KPB süresi, kros klemp süresi gibi operasyonel faktörler, postoperatif ekstübasyon süresi, postoperatif drenajlar, verilen kan ürünleri, yoğun bakım ve servis yatış süreleri, postoperatif günlük Hemşirelik Deliryum Tarama Ölçeği (HDTÖ) ve Deliryum Derecelendirme Ölçeği Revize-98 (DDÖ-R-98) skorları ve VAS skorları kaydedildi. Bulgular: Araştırmamızda, 88 hastadan oluşan örneklem grubunda postoperatif deliryum insidansı %6,8 olarak tespit edilmiştir. Deliryum gelişen ve deliryum gelişmeyen hastaların verilerinin analiz sonuçlarında; cinsiyet ve HT, DM gibi spesifik komorbiditeler gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı benzerlik bulundu. Ayrıca, gruplar arasında anestezi süresi, kardiyopulmoner bypas süresi ve kros klemp süresi değerlendirildiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı benzerlik bulundu. İlave olarak intraoperatif kan gazı takibi değerleri, anestezi derinliği ve kan ürünü kullanımında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı benzerlik bulundu. Çalışmamızda yaş, postoperatif ekstübasyon süresi, yoğun bakım yatış süresi, preoperatif, postoperatif ve toplam hastane yatış süresi, postoperatif VAS skorları, dren ile geçirilen gün sayısı deliryum gelişen hastalarda istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Çalışmamızın verilerinin logistik regresyon analizi sonuçlarında deliryum için tek bağımsız risk faktörü olarak yüksek VAS skoru bulunmuştur. Sonuç: Kardiyak cerrahi anestezi idamesinde sevofluran, operasyonun her aşamasında deliryum görülme oranını arttırmadan güvenle kullanılabilir. Ayrıca kardiyak cerrahi hastalarında etkin postoperatif ağrı kontrolünün sağlanması, yoğun bakımda erken ekstübasyon sağlanması ve yatış süresini azaltacak anestezi yöntemlerinin uygulanmasının postoperatif deliryum görülme oranını azaltacağı kanaatindeyiz. Buna ek preoperatif olarak hastaların mümkün olan en geç sürede hastaneye yatışının yapılmasının deliryum gelişiminin önlenmesi açısından önemli olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to determine the frequency of postoperative delirium in open heart surgery patients who used sevoflurane for maintenance of anesthesia at each stage of cardiopulmonary bypass and the risk factors for postoperative delirium in this patient group. Materials and Methods: The study was conducted on patients who underwent open heart surgery in the operating room of Derince Training and Research Hospital between January 2022 and June 2022. Our study was designed as an observational prospective study. Patients who were to undergo open heart surgery were informed and their written consent was obtained, and a total of 88 patients with a Mini Mental State Test (MMST) score of ≥25 were included in the study. Demographic data of the patients, comorbidities, type of surgery, duration of anesthesia, duration of CPB, operational factors such as cross-clamp duration, postoperative extubation time, postoperative drainages, administered blood products, intensive care and service stay durations with daily Nursing Delirium Screening Scale (NuDESC) and Delirium Rating Scale-Revised-98 (DRS-R-98) scores and VAS scores were recorded. Findings: In our study, the incidence of postoperative delirium was found to be 6.8% in a sample group of 88 patients. In the analysis results of the data of patients with and without delirium, a statistically significant similarity was found between the groups in terms of gender and specific comorbidities such as HT and DM. In addition, statistically significant similarities were found between the groups in terms of anesthesia duration, cardiopulmonary bypass duration, and cross-clamp duration. Additionally, statistically significant similarities were found between the groups in terms of intraoperative blood gas monitoring values, depth of anesthesia, and blood product use. In our study, age, postoperative extubation time, intensive care unit stay, preoperative, postoperative and total hospital stay time, postoperative VAS scores and number of days spent with drain were found to be statistically significantly higher in patients who developed delirium. In the logistic regression analysis results of our study data, a high VAS score was found to be the only independent risk factor for delirium. Conclusion: Sevoflurane can be used safely in cardiac surgery anesthesia maintenance at every stage of the operation without increasing the incidence of delirium. We also believe that effective postoperative pain control in cardiac surgery patients and the use of anesthesia methods that will reduce early extubation and hospitalization time in the intensive care unit will reduce the rate of postoperative delirium. In addition, we believe that preoperative hospitalization of patients as late as possible is important in preventing the development of delirium.