Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsilerinde uygulayıcı tecrübesinin patoloji sonuçlarına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of practitioner experience onpathology results in thyroid fine needle aspirationbiopsys
- Tez No: 903809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, Nodül, İnce iğne aspirasyon biyopsisi, Biyopsi yeterliliği, Hekim deneyimi, Thyroid, Nodule, Fine-needle aspiration biopsy, Biopsy adequacy, Practitioner experience
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Tiroid nodülleri, normal tiroid dokusundan farklı yapıda yuvarlak lezyonlardır ve tiroid bezinde en yaygın görülen patolojik durumlardan biridir. Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (TİİAB), tiroid nodüllerinin benign veya malign olduğunu belirlemede altın standarttır ve %97 oranında yüksek tanısal doğruluk sunar. Ancak, non-diagnostik (yetersizlik) sonuç oranı %5 ile %40 arasında değişebilir. Bu çalışma, farklı deneyim düzeyine sahip uygulayıcılar tarafından yapılan TİİAB'lerin tanısal başarıya etkisini, nodül özellikleri (solid, semisolid, kistik) ve hastaların yaş, cinsiyet gibi faktörlerinin sonuçlar üzerindeki etkisini incelemektedir. Materyal ve Metod: Çalışmamız, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Girişimsel Radyoloji biriminde TİİAB yapılan hastaların biyopsi yeterlilik durumu, nodül tipi ve sitolojik tanılarını değerlendiren retrospektif bir araştırmadır. Örneklem olarak, 01.06.2023 - 30.10.2023 tarihleri arasında TİİAB yapılan toplam 215 hasta seçilmiştir. Deneyimli hekimler tarafından yapılan 107 ve 5 yıldan az deneyime sahip hekimler tarafından yapılan 108 TİİAB işlemi analize dahil edilmiştir. İstatistiksel analizler, SPSS 27 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Hastaların %77,2'si kadın ve yaş ortalaması 45,06 olarak hesaplanmıştır. Hastaların %85,1'ine tekli, %14,9'una çoklu TİİAB yapılmış; nodüllerin %50,7'si solid, %45,6'sı semisolid ve %3,7'si kistik olarak sınıflandırılmıştır. Sitolojik tanılar açısından, nodüllerin %55,3'ü benign, %25,6'sı non-diagnostik ve %11,2'si malign olarak tespit edilmiştir. Biyopsilerin %74,4'ü yeterli olarak değerlendirilmiştir. Deneyimli hekimlerin biyopsi yeterlilik oranı (%82,2), daha az deneyimli hekimlerden (%66,7) anlamlı derecede yüksektir (p=0,009). Biyopsiyi uygulayan hekim grubu ile hastaların cinsiyeti (p=0,154) ve yaşı (p=0,745) arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Nodül tipi ile sitolojik tanılar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p=0,003); kistik nodüllerden alınan biyopsilerin çoğunluğu non-diagnostik sonuç vermiştir. Sonuç: Deneyimli hekimlerin TİİAB'ta daha yüksek materyal yeterlilik oranına sahip olduğu bulunmuştur, bu da hekim deneyiminin biyopsi kalitesinde kritik bir faktör olduğunu göstermektedir. Ayrıca, kistik nodüllerde biyopsi yeterlilik oranı anlamlı derecede düşük bulunmuş, kistik yapının sitolojik tanıyı zorlaştırdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Objective: Thyroid nodules are round lesions with a structure different from normal thyroid tissue and are among the most common pathological conditions of the thyroid gland. Fine-Needle Aspiration Biopsy (FNAB) is the gold standard method for distinguishing whether thyroid nodules are benign or malignant, with a high diagnostic accuracy rate of 97%. However, the rate of non-diagnostic results can range between 5% and 40%. This study aims to evaluate the impact of practitioner experience on the diagnostic success of FNAB, as well as the influence of nodule characteristics (solid, semisolid, cystic), and patient factors such as age and gender, on the results. Materials and Methods: This retrospective study was conducted at the Interventional Radiology Unit of Dicle University Hospital, evaluating the biopsy adequacy, nodule types, and cytological diagnoses of patients who underwent FNAB. A total of 215 patients who underwent FNAB between June 1, 2023, and October 30, 2023, were included. Of the biopsies, 107 were performed by experienced physicians, and 108 by physicians with less than five years of experience. Statistical analyses were performed using SPSS version 27. Results: Of the patients, 77.2% were female, and the mean age was calculated as 45.06 years. FNAB was performed once in 85.1% of patients and multiple times in 14.9%. The nodules were classified as solid in 50.7%, semisolid in 45.6%, and cystic in 3.7%. In terms of cytological diagnoses, 55.3% of the nodules were benign, 25.6% were non-diagnostic, and 11.2% were malignant. A total of 74.4% of the biopsies were considered adequate. The adequacy rate of biopsies performed by experienced physicians (82.2%) was significantly higher than those performed by less experienced physicians (66.7%) (p=0.009). There was no statistically significant relationship between the practitioner group and patient gender (p=0.154) or age (p=0.745). A significant relationship was found between nodule type and cytological diagnoses (p=0.003); most biopsies from cystic nodules yielded non-diagnostic results. Conclusion: Experienced physicians were found to have higher biopsy adequacy rates in FNAB, indicating that practitioner experience is a critical factor in biopsy quality. Additionally, the adequacy rate of biopsies from cystic nodules was significantly lower, suggesting that cystic components present challenges in cytological diagnosis.