Pelvik organ prolapsusu cerrahi tedavisinde pektopeksi ve sakrokolpopeksi operasyonlarının sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of pectopexy and sacrocolpopexy operations in the surgical treatment of pelvic organ prolapse
- Tez No: 903846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENER GEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pelvik organ prolapsusu, apikal prolapsus, pektopeksi, sakrokolpopeksi, Pelvic organ prolapse, apical prolapse, pectopexy, sacrocolpopexy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı pelvik organ prolapsusu olan hastaların cerrahi tedavisinde uygulanan sakrokolpopeksi ve pektopeksi prosedürlerinin sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Mart 2017 – Ocak 2024 tarihleri arasında pelvik organ prolapsusu nedenli operasyon olan hastaları retrospektif olarak inceleyen bir kohort çalışmasıdır. Çalışma kriterleri POP-Q evre 3 ve üstü olması olarak belirlendi. Malignite öyküsü ve pelvik radyoterapi öyküsü olması, hastanın medikal tedavi istemesi ise dışlama kriterleriydi. Çalışma kriterleri karşılayan ve araştırmayı kabul eden 101 hasta üzerinden yürütüldü. Sakrokolpopeksi grubundaki hasta sayısı 46, pektopeksi grubundaki hasta sayısı 56'dır. Her iki gruptaki hastaların demografik verileri ve operasyon öncesi ve sonrasındaki tıbbi muayene geçmişi retrospektif olarak incelendi. Hastalar takiplere çağırılarak POP-Q sınıflamasına göre ölçümler yapıldı ve hastaların post-operatif memnuniyetleri sorgulandı. Ardından operasyonların kadınların hayat kaliteleri üzerine etkilerini belirlemek için P-QoL ölçeği uygulandı. Elde edilen veriler iki hasta grubu arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmada sakrokolpopeksi grubundaki 4 hastada (%8,7), pektopeksi grubundaki 6 hastada (%10,7) nüks saptanmış ve nüks oranları gruplar arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Hastaların hayat kalitesinde (P-QOL) her iki grupta da operasyon sonrasında belirgin iyileşme izlendi (p0,05). P-QOL alt gruplarının analizinde tek anlamlı farklılık sakrokolpopeksi prosedürü uygulanan hastaların sosyal kısıtlılıkları üzerindeki iyileşmenin daha fazla olduğu yönündeydi (p0,05). Sonuç: Pektopeksi prosedürü benzer başarı oranı ve yaşam kalitesi sunması gibi nedenlerle apikal prolapsus tedavisinde sakrokolpopeksiye alternatif bir yöntem olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the results of sacrocolpopexy and pectopexy procedures in the surgical treatment of patients with pelvic organ prolapse. Material and Methods: This is a retrospective cohort study of patients who underwent surgery for pelvic organ prolapse at Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital from March 2017 to January 2024. The study criteria were determined as POP-Q stage 3 and higher. History of malignancy, history of pelvic radiotherapy and patient's request for medical treatment were exclusion criteria. The study was conducted on 101 patients who met the criteria and accepted the research. The number of patients in the sacrocolpopexy group was 46 and the number of patients in the pectopexy group was 56. Demographic data and preoperative and postoperative medical examination history of patients in both groups were retrospectively analyzed. Patients were called for follow-up, measurements were made according to the POP-Q classification and postoperative satisfaction of the patients was questioned. Then, the P-QoL scale was applied to determine the effects of the operations on the quality of life of the women. The obtained data were compared statistically between the two patient groups. Results: In the study, recurrence was detected in 4 patients (8.7%) in the sacrocolpopexy group and 6 patients (10.7%) in the pectopexy group when the recurrence rates were compared between the groups, no statistically significant difference was found (p>0.05). There was a significant improvement in the patient's quality of life (P-QOL) after the operation for both groups (p0.05) between the two groups in the postoperative quality of life results (P-QOL). In the analysis of P-QOL subgroups, the only significant difference was that patients who underwent the sacrocolpopexy procedure had greater improvement in social limitations (p0.05). Conclusion: The pectopexy procedure can be applied as an alternative method to sacrocolpopexy in the treatment of apical prolapse due to its similar success rate and life quality.