Bağımsız yaşam becerisi gösteremeyen özel gereksinimli bireylerin ailelerindeki kaygı düzeylerinin incelenmesi
An examination of anxiety levels in families of individuals with special needs who lack independent living skills
- Tez No: 904024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ VAROL ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özel gereksinimli birey, bağımsız yaşam becerisi, aile kaygı düzeyi, sosyal destek, ekonomik durum, Special needs individual, independent living skills, family anxiety level, social support, economic situation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu araştırmada, bağımsız yaşam becerisi gösteremeyen özel gereksinimli bireylere sahip ailelerin, çocuklarının geleceğine yönelik kaygı düzeyleri incelenmiştir. Araştırma, bu ailelerin kaygı düzeylerinin sosyo-demografik faktörler, çocuklarının engel durumu, ailelerin aldığı sosyal destek, ekonomik durumları, ebeveynlerin yaşları ve medeni halleri gibi çeşitli faktörler tarafından nasıl etkilendiğini ortaya koymayı amaçlamıştır. 107 ailenin katıldığı araştırmada kişisel bilgiler formu ve 3 adet ölçek kullanılmıştır. Kişisel bilgiler formunda ailelere 11 adet soru yöneltilmiş olup bu sorulan 3 adeti de ailelerin çocuklarına yönelik olarak hazırlanmıştır. Aile Yükü Değerlendirme Ölçeği, Yenilenmiş Anne-Baba Sosyal Destek Ölçeği ve Engelli veya Sürekli Hastalığı Olan Bir Çocuğa Sahip Anne Babaların Kaygı ve Endişe Düzeyini Ölçe Aracı Formu uygulanmıştır. Araştırmaya katılan 107 aileye bu formlar dijital kanallardan ulaştırılmış ve elde edilen veriler, SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Spearman korelasyon testi ve Kruskall Wallis testi uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları, çocuklarının engel durumu ağır olan ailelerin, özellikle otizm ve zihinsel engelli çocuklara sahip olanların, kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Sosyal destek alan ailelerin ise kaygı düzeylerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir.Ekonomik durumun, ailelerin kaygı düzeylerini önemli ölçüde etkilediği görülmüş; düşük gelir seviyesine sahip ailelerin çocuklarının geleceğine yönelik daha fazla kaygı duydukları saptanmıştır. Ayrıca, boşanmış veya ayrı yaşayan ailelerin kaygı düzeylerinin, evli ve birlikte yaşayan ailelere kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ebeveyn yaşı arttıkça, özellikle 45 yaş üzeri ebeveynlerde, çocuklarının geleceğiyle ilgili kaygıların arttığı gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda, ailelerin kaygı düzeylerini azaltmak için sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, ekonomik yardımların artırılması ve engelli bireylere yönelik bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the anxiety levels of families with special needs children who are unable to demonstrate independent living skills regarding their children's future were examined. The research aimed to reveal how the anxiety levels of these families are affected by various factors such as socio-demographic factors, the disability status of their children, the social support received by families, their economic status, and the age and marital status of the parents. In the study, which included 107 families, a personal information form and three scales were used. The personal information form contained 11 questions directed at families, three of which were specifically prepared regarding their children. The Caregiver Burden Inventory, the Revised Parent Social Support Scale, and the Anxiety and Worry Scale for Parents of a Child with a Disability or Chronic Illness were administered. These forms were distributed to the 107 participating families via digital channels, and the data obtained were analyzed using the SPSS 25.0 program. Descriptive statistics, Spearman correlation test, and Kruskal-Wallis test were applied in the analysis of the data. The findings of the research indicate that families of children with severe disabilities, particularly those with autism or intellectual disabilities, have higher levels of anxiety. It was found that families receiving social support have lower levels of anxiety. The economic situation was observed to significantly impact families' anxiety levels, with families having lower income levels showing more concern about their children's future. Moreover, it was found that divorced or separated families have higher anxiety levels compared to those who are married and living together. As the age of the parents increased, particularly for those over 45, their anxiety about their children's future was also observed to increase. As a result of the study, it was recommended that social support mechanisms should be strengthened, financial assistance should be increased, and care services for individuals with disabilities should be expanded to reduce the anxiety levels of families.