Anasınıfına devam eden çocuklara uygulanan yaşam becerisi eğitim programının çocukların yaşam becerilerine ve sosyal uyumlarına etkisi
The effect of life skills training program on 60-72 months old kindergarten children's life skills and social adaptation
  1. Tez No: 485892
  2. Yazar: YAKUP YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP FULYA TEMEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem Yaşam Becerileri, Sosyal Uyum Becerileri, İletişim Becerileri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi dönem 5-6 yaş çocuklarına uygulanan yaşam becerileri eğitimi programının çocukların yaşam becerilerine ve sosyal uyumlarına etkililiğini incelemektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, araştırma deseni olarak öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara il merkezindeki bir vakıf/özel anaokulunda 2014–2015 eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılında eğitim görmekte olan 5-6 (60-72 aylık) yaş aralığındaki çocuklar oluşturmuştur. Çalışma grubundaki çocuklardan deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup belirlenmiştir. Birinci grup olan deney grubuna (DG) ve ikinci grup olan kontrol grubuna (KG) ön uygulama aşamasında; sırasıyla, Yaşam Becerilerini ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen ve geçerlik-güvenirlik çalışması yapılan“Okul Öncesi Dönem Yaşam Becerileri Ölçeği”, Sosyal Uyum Becerilerini ölçmek amacıyla Işık (2007) tarafından geliştirilen“Sosyal Uyum Beceri Ölçeği”ve İletişim Becerilerini ölçmek amacıyla Görgülü (2009) tarafından geliştirilen“İletişim Becerileri Ölçeği”uygulanmıştır. Ön uygulamalardan sonra deney grubuna, araştırmanın amacı doğrultusunda araştırmacı tarafından okul öncesi dönem (5-6 yaş) çocuklarının gelişim düzeylerine uygun olarak mevcut okul öncesi eğitim programındaki kazanım ve göstergeler de dikkate alınarak hazırlanan, 18 oturum ve 36 bağımsız yaşam becerisi etkinliğinden oluşan“Yaşam Becerileri Eğitim Programı”nın 12 hafta süreyle uygulaması yapılmıştır. Bu süreçte kontrol grubunda yer alan çocuklar normal müfredat programlarına devam etmişlerdir. 12 haftanın sonunda her iki grupta yer alan öğrencilere ön uygulama aşamasında uygulanan ölçme araçları tekrar uygulanarak son uygulama yapılmıştır. Son uygulamanın ardından 4 hafta süre geçtikten sonra eğitim programının kalıcılığını izlemek amacıyla sadece deney grubuna aynı ölçme araçları tekrar uygulanmıştır. Eğitim programının uygulanmasından ve verilerin toplanmasından sonra elde edilen veriler SPSS programı ile parametrik test yöntemlerinden uygun olanları ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; yaşam becerileri eğitim programına katılan deney grubundaki çocukların kontrol grubundaki çocuklara oranla“Yaşam Becerileri”ne ilişkin ön test puanlarında bir farklılık saptanmazken son test puanlarında ise deney grubundaki çocukların lehine anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Deney ve kontrol grubundaki çocukların“Sosyal Uyum Beceri Ölçeği”nin sosyal uyum alt faktörüne ilişkin ön test puanlarında anlamlı farklılık olduğu görülmezken aynı alt faktöre ilişkin son test puanlarında ise anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.“Sosyal Uyum Beceri Ölçeği”nin sosyal uyumsuzluk alt faktörüne ilişkin ön test puanlarında, anlamlı farklılık olduğu görülmezken son test puanlarında ise sosyal uyumsuzluk düzeylerinde deney grubunda düşüş yaşandığı görülmektedir. Buradaki düşüş, uygulanan yaşam becerileri eğitim programının etkisine bağlı olarak deney grubundaki çocukların sosyal uyumsuzluk düzeylerinde kontrol grubuna göre daha fazla azalma olmasından kaynaklanmaktadır. Deney ve kontrol grubundaki çocukların“İletişim Becerileri”ne ilişkin ön test puanlarında anlamlı farklılık olmadığı görülürken son test puanlarında ise anlamlı farklılık oluştuğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effectiveness of life skills training program, which was administered, on to 5-6 year old kindergarten children's life skills and social adaptations. In this research; semi-experimental design with pretest-posttest control group was used to examine the effects of the“Life Skills Training Program”, which was administered to kindergarten children aged 5-6 years (60-72 months), on preschool children's life skills, social adaptations, and communication skills. The study group of research was consisted of children in the age group of 5-6 (60-72 months), who enrolled in a kindergarten of a private school in the second semester of 2014-2015 academic year in the city of Ankara. Two groups of children were chosen as an experimental and a control group from the children in the study group. In order to measure their life skills“Preschool Life Skills Scale”which was developed and validity-reliability study was done by the researcher, to measure their skills of social adaptation“The Adaptation Scale”developed by Işık (2007) and to measure their communication skills“Communication Skills Scale”developed by Görgülü (2009) were administered to the experimental group (DG) and the control group (KG) during the pre-test. After the pre-test,“Life Skills Education Program”, which was prepared by the researcher in accordance with the current preschool education program and its acquisitions and indicators, suitable for pre-school age (5-6 years) children's development level, and consisted of 36 independent living skills activity, were applied for 18 sessions to the experimental group in accordance with the purpose of this research.. During this process, children in the control group continued to the regular curriculum. At the end of 12 weeks, the assessment tools which were used in the pre-test were administered to both groups of children during the post-test again. 4 weeks after the last application, only the experimental group were administered to the same measurement tools again in order to monitor the retention of the training program. After the implementation of the training program and the collection of data, the obtained data were analyzed by SPSS software with appropriate parametric test methods. According to the findings obtained in the research, while there is no significant difference detected between the children participating in the life skills training program experimental group and the children in control group in terms of pre-test scores, it was concluded that there is a significant difference in post-test scores on behalf of the children in experimental group. While there is no significant difference in“Social Adaptation Skills Scale”s sub-factor social adaptation pre-test scores between the children in experimental and control groups, it was obtained that there is significant difference for the same sub-factor. While it was seen that there is no significant difference in“Social Adaptation Skills Scale”s sub-factor social inadaptability in pre-test scores, it was seen that there is a significant drop in post-test scores in social inadaptability levels of the experimental group. This drop here is due to the decrease in social inadaptability scores of the experimental group children, compared to the control group children, depended upon the effect of applied life skills training program. While there is no significant difference seen in pre-test scores about“Communication Skills”between the children in experimental and control group, a significant difference was detected in post-test scores. Key Words : Preschool Life Skills, Social Adaptation Skills, Communication Skills