Farklı içerikli diş macunlarının remineralizasyon potansiyellerinin In Vitro olarak incelenmesi
An In-Vitro evaluation of the remineralization potential of toothpastes with different ingredients
- Tez No: 904228
- Danışmanlar: PROF. DR. MERVE AKÇAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden birleşen peptid P11-4, remineralizasyon, konfokal lazer taramalı mikroskop, biyoaktif cam, işlevselleştirilmiş trikalsiyum fosfat, Self-assembling peptide P11-4, remineralization, confocal laser scanning microscopy, bioactive glass, functionalized tricalcium phosphate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, in vitro koşullarda P11-4 peptid içerikli remineralizasyon jelinin standart miktarda flor içeren diş macunuyla kombine kullanımının genç daimi dişlerdeki başlangıç mine çürüğünün remineralizasyonu üzerine olan etkisini, farklı terapötik ajan içeren diş macunları ile karşılaştırmalı olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda uygunluk kriterlerini karşılayan 66 adet ortodontik nedenle çekilmiş premolar diş kullanıldı. Dişler; Grup 1: Oral B Kids diş macunu (1100 ppm flor) (pozitif kontrol), Grup 2: Biomin F diş macunu (530 ppm flor ve biyoaktif cam), Grup 3: Clinpro Tooth Creme diş macunu (950 ppm flor ve işlevselleştirilmiş trikalsiyum fosfat), Grup 4: Pozitif kontrol ile kombine şekilde haftada 2 gün uygulanan Curodont Protect remineralizasyon jel (900 ppm flor ve P11-4 peptid), Grup 5: Pozitif kontrol ile kombine şekilde her gün uygulanan Curodont Protect remineralizasyon jel ve Grup 6: Colgate Duraphat diş macunu (5000 ppm flor) olmak üzere toplamda 6 gruba ayrıldı. Örnekler, 96 saat boyunca demineralizasyon solüsyonunda bekletilerek başlangıç mine çürüğü oluşturuldu. Başlangıç mine çürüğü oluşturulmuş örnekler, ağız içi pH değişikliklerini taklit etmek amacıyla 6 saat demineralizasyon solüsyonuna 16 saat remineralizasyona tabi tutuldu ve pH siklusu 14 gün boyunca sürdürüldü. Siklus boyunca örnekler, her bir diş macunu ile demineralizasyondan önce ve sonra olmak üzere günde 2 kez, 2 dk süreyle diş fırçalama simülatöründe fırçalandı. Diş macunu uygulamasının ardından, Curodont Protect jeli Grup 4'teki örneklere haftada 2 gün, Grup 5'teki örneklere ise her gün 2 dk boyunca uygulandı. Siklus sonrası mine dokusundaki değişiklikler mikrosertlik, kantitatif ışık etkili floresans (QLF), konfokal lazer mikroskop (CLSM) aracılığıyla analiz edildi. Sonuçlar bağımlı örneklem t testi, Varyans analizi (ANOVA) ve Bonferroni analizi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Elde edilen verilere göre çalışmamızda kulanılan her bir diş macununun remineralizasyon etkisinin olduğu bulundu. Tüm analiz yöntemlerinde 5000 ppm flor içeren Colgate Duraphat grubunun, diğer çalışma gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla remineralizasyon etkisinin olduğu görüldü. Benzer şekilde tüm analiz yöntemlerinde her gün uygulanan 900 ppm flor ve P11-4 içerikli Curodont Protect grubunun, Colgate Duraphat grubu dışında kalan diğer tüm çalışma gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha başarılı olduğu belirlendi. Tüm analiz yöntemlerinde P11-4 peptidinin uygulama sıklığının artması ile başlangıç mine çürüğündeki iyileşme miktarının da arttığı tespit edildi. Sonuç: Çürükle mücadelede ilk strateji, bireylerin terapötik etkili bir diş macunu ile dişlerini düzenli olarak fırçalaması olmalıdır. Başlangıç mine çürüğü üzerinde yüksek remineralizasyon potansiyelleri nedeniyle, çürük riski yüksek adolesanlarda 5000 ppm flor içeren diş macununun, orta-düşük riskli çocuk ve adolesanlarda ise standart diş macunu ile kombine şekilde her gün uygulanan Curodont Protect jelinin kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate, under in vitro conditions, the effect of P11-4 peptide-containing remineralization gel in combination with standard fluoride-containing toothpaste on the remineralization of initial enamel caries in young permanent teeth in comparison with toothpastes containing different therapeutic agents. Materials and Methods: Sixty-six premolar teeth extracted for orthodontic reasons, fulfilling the eligibility criteria, were utilized. The teeth were divided into six groups: Group 1: Oral B Kids toothpaste (1100 ppm fluoride) (positive control), Group 2: Biomin F toothpaste (530 ppm fluoride and bioactive glass), Group 3: Clinpro Tooth Creme (950 ppm fluoride and functionalized tricalcium phosphate), Group 4: Curodont Protect remineralization gel (900 ppm fluoride and P11-4 peptide) twice weekly in combination with the positive control, Group 5: Curodont Protect remineralization gel (900 ppm fluoride and P11-4 peptide) applied every day in combination with the positive control, Group 6: Colgate Duraphat toothpaste (5000 ppm fluoride). The samples were immersed in a demineralization solution for 96 hours to create initial enamel caries. Subsequently, the samples underwent pH cycling for 14 days, involving 6 hours of demineralization followed by 16 hours of remineralization to simulate oral pH changes. During the cycle, the samples were brushed in a brushing simulator for 2 minutes twice in a day, before and after demineralization with each toothpaste. Following the toothpaste application, Curodont Protect gel was applied for 2 min at 2 days in a week to the samples in Group 4 and 2 min for everyday to the samples in Group 5. Following the cycle, the changes in the enamel tissue were analyzed by means of microhardness, quantitative light-effect fluorescence (QLF) and confocal laser microscopy (CLSM). The results were statistically evaluated using paired sample t-tests, ANOVA, and Bonferroni analysis. Results: According to the data obtained, it was found that each toothpaste used in our study had a remineralization effect. The Colgate Duraphat group containing 5000 ppm fluoride showed statistically significantly higher remineralization effects compared to other study groups in all analysis methods. Similarly, it was determined that the Curodont Protect group containing 900 ppm fluoride and P11-4 applied every day in all analysis methods was statistically significantly more successful than all other study groups except the Colgate Duraphat group. In all analysis methods, increased rate of healing was observed in initial enamel caries with higher frequency of application of P11-4 peptide. Conclusion: The primary strategy to combat with caries should be for individuals to regularly brush their teeth with a therapeutic toothpaste. Due to their high remineralization potential on initial enamel caries, it has been determined that a toothpaste containing 5000 ppm fluoride could be used in adolescents at high risk of caries. In addition, the daily application of Curodont Protect gel in combination with a standard toothpaste could be used in children and adolescents at medium to low risk.