The security perceptions of university students in Ankara: A study within the framework of social identity theory
Ankara'daki üniversite öğrencilerinin güvenlik algısı: Sosyal kimlik teorisi çerçevesinde bir çalışma
- Tez No: 904267
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÖVÜNÇ ONGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Kimlik Teorisi, Minimal Grup Paradigmasi, Üniversite Öğrencileri, Güvenlik Algilari, Ankara, Social Identity Theory, Minimal Group Paradigm, University Students, Security Perceptions, Ankara
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez, üniversite öğrencilerinin güvenlik algılarını Sosyal Kimlik Teorisi perspektifinden incelemeyi amaçlamaktadır. Üniversiteler bu çalışmada, farklı sosyo-ekonomik statülere, toplumsal cinsiyetlere, etnik kökenlere ve dini kimliklere sahip akranlar arasında yoğun etkileşimlerin gelişmesi için verimli bir zemin sağlayan kurumlar olarak kullanılmıştır. Bu sayede, paylaşılan bir tarih, gelenek veya hedef olmaksızın, salt grup üyeliğinin, benzer güvenlik algılarına sahip bir sosyal kimliğin oluşumunu kolaylaştırabilecek minimal grup paradigmasını yaratıp yaratamayacağı sorusu yanıtlanabilecektir. Bu nitel araştırma, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi olarak belirlenmiş Ankaralı üniversite öğrencileri arasında yürütülen anket soruları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Buradaki amaç, üniversite öğrencileri arasındaki cinsiyet, ulusal ve kentsel kimliklerle güvenlik algıları kesişimindeki tartışmayı zenginleştirmektir. Temel bulgular, kimliklerin ve güvenlik algılarının karmaşık bir şekilde birbirine bağlı olduğunu ve dinamik bir şekilde geliştiği argümanını doğrulamaktadır. Ancak, bu bulgulara göre, makro düzeydeki güvenlik endişeleri, üniversite ortamlarında gelişen daha küçük grup kimliklerinin oluşumunu sıklıkla geride bırakmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the security perceptions of university students through the lens of Social Identity Theory. Universities are utilized as institutions that provide fertile ground for fostering intense interactions among peers from diverse backgrounds, encompassing various socio-economic statuses, genders, ethnicities, and religious identities. In this way, the question of whether mere group membership—without a shared history, tradition, or goal—can create a minimal group paradigm that could facilitate the formation of a social identity with similar security perceptions can be answered. This qualitative research was conducted through survey questions administered to students from a selected group of universities in Ankara, namely Middle East Technical University, İhsan Doğramacı Bilkent University, TOBB University of Economics and Technology, Ankara University, and Hacı Bayram Veli University. The purpose here is to enrich the discourse at the intersection of gender, national, and urban identities, alongside security perceptions among university students. The primary findings confirm the general argument that identities and security perceptions are intricately linked and evolve dynamically. However, macro-level security concerns often overshadow the formation of smaller group identities, such as those developed within university settings.