Brusella tanılı çocuk hastalarda trombosit kitle indeksinin klinik, laboratuvar ve prognoz ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between platelet mass index and clinical, laboratory, and prognostic factors in pediatric patients diagnosed with Brucellosis
- Tez No: 904383
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. EMİNE HAFİZE ERDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: paediatric patients, Brucella, TKI
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Brusella Tanılı Çocuk Hastalarda Trombosit Kitle İndeksinin Klinik, Laboratuvar ve Prognoz ile İlişkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu retrospektif çalışmada çocukluk çağı bruselloz hastalarının klinik bulguları, laboratuvar değerleri ve tedavileri, ayrıca sağlıklı çocuklar ile kıyaslandığında başta Trombosit Kitle İndeksi ve diğer laboratuvar belirteçlerinin prognoz ile ilişkisi ve tanısal rolünün araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2017 ila Kasım 2023 tarihleri arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Kliniğinde tüp agglütinasyon veya kültür ile brusella tanısı konulan 92 hasta ile Genel Pediatri Polikliniğine rutin takip için başvuran sağlıklı 92 kontrol hasta dahil edildi. Bu çalışmaya aynı kurumun 27.03.202 tarih ve B.30.2.ODM.0.20.08/174-212 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Retrospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya hasta (n=92) ve kontrol (n=92) grubu olarak toplamda 184 olgu dahil edildi. Kontrol grubu yaş ortalaması 6,14,6 (min=1 max=17) yıl, hasta grubunun yaş ortalaması 11,14,2 (min=0,1, max=17) yıl saptandı. Cinsiyet dağılımına bakıldığında kontrol grubunda 50 erkek ( 54.3 %) 42 kız ( 45.7 %) , hasta grubunda 63 erkek ( %68.5 ) ve 29 kız ( 31.5 %) bulunmaktadır. Brusella tanılı hastalarda başvuru anında görülen en sık şikayetler arasında artralji (%37), ateş (%34,8), iştahsızlık (%23,9) görüldü. En sık fizik muayene bulguları eklem tutulumu (%19,6 ), hepatosplenomegali (%13,6 ) , lenfadenopati (%12,5) idi. En sık bulaş yolu hayvancılık olup 64 kişide görüldü (%69,6). En sık kullanılan antibiyotik kombinasyonları Rifampisin+Doksisiklin (%32,6) ) ve Rifampisin+Doksisiklin+Streptomisin (%32,6 ) idi. Hasta ve kontrol grubu arasında WBC (p=0,001), Nötrolfil (p=0,010), MPV (p=0,005), PLT (p=0,001), TKİ (p=0,001) yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık görüldü. . TKİ değeri eklem tutulumu olanda, Hepatosplenomegali ve lenfadenopati varlığında, Nötropeni (55), ALT yüksekliğinde (>55) istatistiksel olarak yüksek bulundu. Hastalık tanısı için TKİ cut off değeri 0,0318 (AUC: 0,639, spesifiklik: %63, sensitivlik: %62) saptandı. Sonuç: Brusella tanısı için TKİ oranına yönelik yapılan analizler sonucunda, diğer kan parametrelerine göre daha etkili bir tanısal marker olarak değerlendirildi. Özgüllük ve duyarlılığının değerlendirmesi için daha fazla sayıda hasta ile yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler; Çocuk hasta, Brusella, TKI,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Relationship Between Platelet Mass Index and Clinical, Laboratory, and Prognostic Factors in Pediatric Patients Diagnosed with Brucellosis AİM : The aim of this retrospective study was to investigate the relationship between clinical findings, laboratory values, treatment and prognosis of paediatric brucellosis patients and the diagnostic significance of platelet mass index and other laboratory markers compared with healthy children. Materials and methods: Between January 2017 and November 2023, 92 patients diagnosed with brucellosis by tube agglutination or culture in the Pediatric Infectious Diseases Clinic of Samsun Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Samsun, and 92 healthy control patients who presented to the general paediatric outpatient clinic for routine examination were included in the study. This study was carried out following the approval of the ethics committee of the same institution dated 27/03/2020 and numbered B.30.2.ODM.0.20.08/174-212. It is a retrospective descriptive study. Results: A total of 184 patients (n=92) and control group (n=92) were included in the study. The mean age of the control group was 6.14.6 (min=1 max=17) years and the mean age of the patient group was 11.14.2 (min=0.1, max=17) years. The gender distribution was 50 males (54.3%) and 42 females (45.7%) in the control group and 63 males (68.5%) and 29 females (31.5%) in the patient group. The most common complaints of the patients diagnosed with brucellosis at the time of presentation were arthralgia (37%), fever (34.8%) and anorexia (23.9%). The most common physical examination findings were joint involvement (19.6%), HSM (13.6%) and LAP (12.5%). The most common route of transmission was animal husbandry, which was detected in 64 patients (69.6%). The most commonly used antibiotic combinations were rifampicin+doxycycline (32.6%) and rifampicin+doxycycline+streptomycin (32.6%). Statistically significant differences were found between the patient and control groups in terms of WBC (p=0.001), neutrophils (p=0.010), MPV (p=0.005), PLT (p=0.001) and BMI (p=0.001). . BMI was statistically significantly higher than joint involvement, presence of HSM and LAP, neutrophil (55), ALT (>55) values. BMI cut-off value for the diagnosis of the disease was 0.0318 (AUC: 0.639, specificity: 63%, sensitivity: 62%). Conclusion: BMI ratio can be considered as a more effective diagnostic marker than other blood parameters in analyses for the diagnosis of Brucella. Further studies with a larger number of patients are needed to evaluate its specificity and sensitivity.